Slachtoffers serieverkrachter vertellen hun verhaal

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 10:12

Het verliezen van vertrouwen en een verhuizing naar Amerika. Drie slachtoffers van Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter, vertelden maandag in de rechtbank in Utrecht hun verhaal.

„Ik werd vastgebonden aan een boom en meerdere malen verkracht”, vertelde een vrouw die destijds (in 1995) een meisje van zestien was. „Daarna werd ik achtergelaten. Het geluid van de ballen op de tennisbaan en de oorverdovende stilte die daarop volgde na sluitingstijd, zal ik nooit vergeten. Doodsangst is een geluid, een verrassend luid gerinkel in mijn oren.’”

Fietsendiefstal

De vermeende Utrechtse serieverkrachter stond maandag terecht voor vier verkrachtingen. T. werd in 2014 aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan een aantal verkrachtingszaken die aan de beruchte serieverkrachter worden toegeschreven. De verdachte moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal.

Twee andere slachtoffers lieten hun verklaring voorlezen door Slachtofferhulp. Eén van de vrouwen is haar vrienden kwijtgeraakt. Ook de relatie met haar ouders raakte enige tijd in het slop. „Mijn leven heb ik compleet moeten aanpassen. Ik wilde niet meer alleen zijn in het donker en had altijd fluitjes mee”, aldus het slachtoffer. „Ik werd bang van een bepaald soort mannenstem, een bepaald parfum.”

Geruststelling

Drie jaar na de verkrachting verhuisde de vrouw naar San Francisco. „Mijn gevoel van veiligheid was niet gewaarborgd”, vertelde ze. „Hij liep nog rond. Ik kon niet meer in Nederland blijven.”

Eens in de drie tot vijf jaar keerde de vrouw terug naar Nederland. „Zo kort mogelijk. Het is een geruststelling te weten dat de verdachte nu vastzit. Ik kan nu eindelijk met een gerust hart terugkomen.”

Zwijgrecht

De verdachte, die een paar stoelen verder zat, wilde niet reageren. „Ik blijf mij beroepen op mijn zwijgrecht”, aldus de vermeende serieverkrachter. Ook in het Pieter Baan Centrum, waar zijn geestelijke gesteldheid is onderzocht, heeft de 53-jarige T. voornamelijk gezwegen.

Volgens zijn advocaat zou T. gezegd hebben dat hij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door seksueel misbruik in zijn jeugd. Van die stoornis hebben deskundigen echter geen kenmerken kunnen ontdekken.

Ontkenning

T. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben, maar tegen een politie-infiltrant in het huis van bewaring zou hij hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Die bekentenis staat niet op band en zijn advocaat trekt hem dan ook in twijfel.

In totaal wordt T. vervolgd voor vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem. 

Pleidooi

Het proces wordt dinsdag voortgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) zal dan ook de strafeis bekend maken en de advocaat van T. zal een pleidooi houden. 

Voor T. is dat de laatste kans om iets te zeggen. De rechter heeft al aangekondigd langer over de uitspraak te doen dan de gebruikelijke twee weken. 

Metro & ANP/ Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen (bovenste foto)

Infographic: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.