‘Vluchtelingenaanpak EU overweldigend mislukt’

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 13:45

Artsen Zonder Grenzen heeft in haar nieuwste rapport hard uitgehaald naar het vluchtelingenbeleid van de Europese Unie.

VluchtelingenaanpakEUoverweldigendmislukt-1.jpgVolgens de organisatie is de aanpak op „alle fronten dramatisch tekortgeschoten.”

De internationale hulporganisatie vindt dat Europa niet fatsoenlijk heeft gereageerd op de crisissituatie, ondanks „talloze” conferenties en vergaderingen. „De reactie op de migratieproblematiek in Europa kan alleen worden omschreven als een overweldigende mislukking”, aldus het rapport.

Slechts een klein deel van de Europese hulp concentreerde zich op de humanitaire nood: de meeste inspanningen richtten zich op afschrikking, meent Artsen Zonder Grenzen. 

Geweld

Europa heeft vooral obstakels opgeworpen voor de vluchtelingen. Zo schuwden lidstaten niet om geweld te gebruiken, plaatsten ze hekken met prikkeldraad en boden ze geen veilige en legale routes aan. Bovendien veranderden de administratieve procedures en werd soms in Italië en Griekenland geen adequate opvang geboden. 

Het rapport bestempelt deze afschrikkingsmaatregelen als 'ineffectief' en 'restrictief': migranten hebben vaak geen andere keuze dan het nemen van gevaarlijke routes. 

Risicovol

Uit het beeld dat hulpverleners en patiënten schetsten, komt een desastreus Europees beleid tevoorschijn. Ruim 1 miljoen mensen lieten vorig jaar hun vaderland achter, in de hoop op een beter leven.

„Als ik had geweten dat Europa zo moeilijk te bereiken was, had ik mijn kinderen nooit meegenomen”, aldus een Syrische man. „We kwamen naar Europa voor de veiligheid van mijn kinderen. Maar ik zou liever in Syrië sterven dan dat ik, op deze manier, in Europa leef.”

„Een reis naar Mars is dichterbij”, meent een andere vluchteling. „Eén ding weet ik zeker: zo’n risicovolle reis maak ik nooit meer.”

Verergerd

De organisatie klaagt over de letterlijke grenzen die soms werden opgeworpen. Daardoor moest het werk soms drastisch worden opgeschaald. „Niet eerder besloot Artsen zonder Grenzen zelf met reddingsschepen de zee op te gaan om levens te redden. De humanitaire situatie van duizenden mannen, vrouwen en kinderen zijn zelfs verergerd.”

Artsen Zonder Grenzen pleit er dan ook voor dat de Europese landen in 2016 de menselijke gevolgen van hun besluiten goed onderzoeken. De crisis is nog niet voorbij.

Geen spel

„Het hindernissenparcours naar Europa, op leven en dood, is geen spel. We roepen Europa daarom op voor veilige routes te zorgen en niet langer te spelen met mensenlevens en menselijke waardigheid”, aldus de hulporganisatie.

„Het jaar 2015 zal worden herinnerd als het jaar waarin Europa catastrofaal heeft gefaald in haar verantwoordelijkheid om vluchtelingen op te vangen.”

Els Anker/ Metronieuws.nl/ ©  Foto: ANP / Nake Batev

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.