Vier maanden cel geëist tegen lekkende oud-AIVD'er

Gepubliceerd op 20 januari 2016 om 15:55

Het Openbaar Ministerie wil dat oud-AIVD'er Hans H. vier maanden de cel in gaat voor het lekken van geheime informatie aan De Telegraaf. Daarnaast wil de advocaat-generaal dat de rechter hem vier maanden voorwaardelijk geef en een werkstraf van 120 uur.

ViermaandencelgeisttegenlekkendeoudAIVDer-1.jpgDe zaak tegen de man sleept al jaren voort. H. wordt ervan verdacht samen met zijn vriendin Heleen S. in 2009 tot tweemaal toe staatsgeheime informatie te hebben gelekt aan journaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar achter door de telefoon van H. af te luisteren. Ook de telefoongesprekken van Van der Graaf werden afgetapt.

Het duo werd in eerste instantie vrijgesproken. Het OM eiste toen celstraffen van van drie en twee jaar. Later veroordeelde het gerechtshof het tweetal alsnog; S. kreeg zestien maanden gevangenisstraf en haar partner acht maanden.

Opzettelijk
De Hoge Raad hield het vonnis tegen S. overeind, maar verwees de zaak tegen H. terug. De Hoge Raad vond dat het gerechtshof niet goed duidelijk had gemaakt in hoeverre de man opzettelijk betrokken was bij het geven van de staatsgeheimen.

De berichtgeving in De Telegraaf ging over de rol van de AIVD bij het voorlichten van het kabinet over de aanleiding tot de Irak-oorlog en over de beveiliging van de Tibetaanse geestelijk leider, de dalai lama, tijdens een bezoek aan Nederland.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.