Deskundigen MH17: Maak delen vluchtrisico verplicht

Gepubliceerd op 22 januari 2016 om 10:59

Luchtvaartmaatschappijen en -diensten moeten verplicht worden informatie over de veiligheid op vluchten te delen.

openbaar-ministerie-heeft-genoeg-radarinformatie-crash-mh17-5.jpgDie prangende oproep doen deskundigen vrijdag in de Tweede Kamer, waar onder meer over het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over rampvlucht MH17 wordt gesproken.

Bart de Vries, hoofd Flight Operations van de KLM, laat weten dat de luchtvaartmaatschappij behoefte heeft aan goede informatie over de veiligheid op de vluchtroutes. Elke maatschappij zou volgens hem een systeem moeten hebben om deze informatie te ontvangen en daar op in te spelen.

Hij benadrukt dat instanties deze informatie nu al delen, maar daar niet tot verplicht zijn. ,,Als het moeilijk wordt gaan andere landen lastig doen en kunnen wij minder delen." Op een verplicht systeem kan dan een beroep worden gedaan.

De Vries weigert te zeggen in hoeverre KLM wist van veiligheid boven dat deel van Oekraïne. ,,We gaan onderzoek van de OVV niet overdoen."

Hulp nodig
Voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt dat de hulp van inlichtingendiensten nodig is om aan goede informatie over de veiligheid te komen. De verantwoordelijkheid alleen neerleggen bij de luchtvaartmaatschappijen zal volgens hem de luchtvaart niet veiliger maken.

Vrijdag komen deskundigen op allerlei gebieden aan het woord. Het zal onder meer gaan over de besluitvorming over de vliegroutes boven conflictgebieden, radar- en satellietgegevens in de MH17-zaak en de toekomstige vervolging en berechting van de daders.

Edwin van der Aa/ AD.nl/ © AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.