Amsterdammers met gezin trekken de stad weer uit

Gepubliceerd op 24 januari 2016 om 11:42

De Amsterdamse woningmarkt wordt veel jonge gezinnen met kinderen te duur. Ze zoeken vaker een huis in omliggende gemeenten.

Amsterdammersmetgezintrekkendestadweeruit-1.jpgEén op de drie kopers van een huis in Amstelveen komt uit Amsterdam, meldt Het Parool zaterdag. Ook in Badhoevedorp, Abcoude, Muiden, Ouderkerk aan de Amstel en Zaandam daar ligt het aandeel Amsterdamse kopers gemiddeld tussen de twintig en veertig procent.

Dat veel Amsterdamse woningzoekenden de stad uittrekken, blijkt uit onderzoek van makelaarskoepel NVM. ,,We zien dit fenomeen ineens sterk opkomen," zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ,,Vanaf 2014 houden we die toestroom van verhuizingen vanuit Amsterdam naar de periferie in de gaten. Als er gezinsuitbreiding komt, willen stellen op een klein appartement vaak meteen verhuizen. Opvallend is dat Amsterdammers dan vaker naar steden als Zaandam verhuizen. Dat was voordien vrijwel niet het geval."

Goed bereikbaar
Amstelveen is bij veel Amsterdammers favoriet. Makelaar Rob Koelemij (Rijserborgh): ,,De plaats is vanaf de werkplek van pa en ma heel goed te bereiken en er zijn alle soorten voorzieningen, zoals scholen en voetbalverenigingen en we hebben zelfs een golfbaan. Een dorp als Abcoude is erg leuk, maar dan moeten de kinderen vaker met de auto ergens naartoe gebracht en gehaald worden."

Door de enorme toevloed aan Amsterdamse huizenkopers vinden veel Amstelveners hun gemeente ook alweer te duur worden. Zij ontwijken de oververhitting van de Amstelveense woningmarkt door te verhuizen naar Aalsmeer, Oosteinde, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel, blijkt uit het NVM-onderzoek.

Betrekken
Zestien procent van de Amsterdammers koopt in de regio Haarlem, Heemstede, Aerdenhout en de rest van Kennemerland. Alles bij elkaar gaat het toch om grote aantallen. Daarom hebben de makelaars uit Haarlem er bij de NVM-onderzoekers op aangedrongen hun regio bij het onderzoek te betrekken.

Bron: AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.