Burgemeester wil zwembadverbod voor asielzoekers

Gepubliceerd op 25 januari 2016 om 11:32

De burgemeester van het Belgische dorpje Koksijde wil een zwembadverbod in zijn gemeente voor asielzoekers.

 

Burgemeesterwilzwembadverbodvoorasielzoekers-1.jpg

De burgemeester van het Belgische dorpje Koksijde wil een zwembadverbod in zijn gemeente voor asielzoekers.

Dit naar aanleiding van een aantal incidenten waarbij vrouwen en meisjes in het zwembad seksueel geïntimideerd zouden zijn.

Gisteren werd een vluchteling opgepakt omdat hij een tienjarig meisje een paar seconden lang zou hebben vastgehouden. Twee getuigen vonden dit ongepast gedrag en schakelden de politie in, die de 20-jarige man van Irakese origine oppakten. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten zonder enige voorwaarden, meldt Het Laatste Nieuws.

Meerdere incidenten

Het is niet de eerste keer dat de aanwezigheid van vluchtelingen in het zwembad voor ophef zorgt. Eerder deze week klaagden vrouwen dat ze zich niet op hun gemak voelden in hun badkleding. Eerder was er ook een 'gluurincident', waarbij een asielzoeker betrokken was.

We hebben toen afspraken gemaakt van hoe we de situatie konden verbeteren. Maar daarna heeft dit incident zich voorgedaan, dat toch heel wat zwaarder doorweegt. Daarom wil ik het voorstel voor een zwembadverbod poneren. We voeren dat debat maandagnamiddag, met een afweging van voor en tegen én met aandacht voor de juridische mogelijkheden", licht de burgemeester toe.

Alleen voor volwassenen

Het zou kunnen resulteren in een verbod van een aantal maanden voor volwassen asielzoekers, tot de procedure ten einde is. Het Federaal Agentschap voor Opvang van Asielzoekers gaat nu kijken of de maatregelen genomen moeten worden. „Volgens onze informatie betreft het geen ernstig incident, in die zin dat we geen overhaaste conclusies willen trekken. In het opvangcentrum herinneren we de mensen wel opnieuw aan de gedragsregels, eventueel met extra aandacht voor het gedrag in het zwembad", zegt woordvoerster Mieke Candaele.

Andrea Peelen/ Metronieuws.nl/ © Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.