Kathalijne de Kruif was 'de witwasser van de groep'

Gepubliceerd op 26 januari 2016 om 11:07

Met het doornemen van de planning voor de komende twee weken is maandagochtend een begin gemaakt met de strafzaak tegen Kathalijne de Kruif en acht medeverdachten.

KathalijnedeKruifwasdewitwasservandegroep-1.jpgDe gevallen VVD-politica van Stichtse Vecht vertoonde zich bij de rechtbank in Utrecht voor het eerst in het openbaar, sinds haar arrestatie in februari vorig jaar. Ze oogde ontspannen, maar er werden haar dan ook nog geen prangende vragen gesteld.

De Kruif (44) staat de komende dagen terecht voor deelname aan een criminele hennepbende in Utrecht en wijde omgeving, waarvoor zij grote sommen geld zou hebben witgewassen.

Criminele bende
De acht mannelijke verdachten die samen met De Kruif terechtstaan worden verdacht van hennepteelt, uitkeringsfraude, het bezit van verboden wapens en bedreigingen. De Kruif wordt verdacht van witwassen van drugsgeld, deelname aan de criminele bende en valsheid in geschrifte.

Uit het politiedossier, dat deze krant in bezit heeft, blijkt bovendien dat ze aanwezig was toen een handelaar in led-lampen in Amsterdam door medeverdachte Petrus T. uit Utrecht werd bedreigd als hij niet snel met geld over de brug kwam. Hij moest een boot voor veel geld terugkopen die hij onder dwang voor een veel lager bedrag juist aan de drugsbende had verkocht.

Een lachje
Als De Kruif al gespannen is voor de rechtszaak en voor de straf die haar boven het hoofd hangt, liet ze dat gisteren niet merken. Op de publieke tribune van de rechtszaal zaten veel familieleden van de andere verdachten en De Kruif maakte tijdens schorsingen een praatje met ze en glimlachte ze soms bemoedigend toe.

Haar advocaat, Claudia van Oort, liet de rechtbank weten dat de druk voor haar cliënt wel degelijk erg hoog is en vroeg of het voldoende was als De Kruif de komende dagen alleen naar de rechtbank komt als haar eigen dossier behandeld wordt. ,,Deze zaak drukt al erg zwaar op mijn cliënt.'' Dat werd alle verdachten toegestaan.

Maandagmiddag besprak de rechtbank met het gros van de verdachten hun aandeel in de hennepkwekerijen die gevonden zijn in Hilversum en Veenendaal. Daar werden ook wapens gevonden.

'Even de plantjes water geven'
De komende dagen neemt de rechtbank alle feiten en bewijsmiddelen door, rond een aantal andere kwekerijen in de regio. Daar hoeft De Kruif niet bij te zijn, omdat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat zij bij de hennepteelt betrokken was. Wel werd uit afgeluisterde telefoongesprekken duidelijk dat ze weet had van de hennepteelt.

'Jeroen is even knippen', zei ze door de telefoon als gevraagd werd of haar partner Jeroen van L. (43) thuis was. ,,Maar dat mag ik natuurlijk niet door de telefoon zeggen, haha!''Of: ,,Jeroen is even (de plantjes) water geven.''

De witwasser
Volgens het Openbaar Ministerie was De Kruif de witwasser van de groep. Haar rol bestond uit het kopen van luxe goederen, zoals auto's en boten, met het geld dat met de drugshandel verdiend werd. Daarvoor moet ze zich donderdag voor het eerst verantwoorden.

De rechtszaak tegen de hennepbende neemt een kleine twee weken in beslag. Pas op 10 maart zal de rechtbank bepalen welke straffen De Kruif en haar medeverdachten opgelegd krijgen.

Lekken
Daarmee is de gang naar de rechtbank nog niet klaar voor De Kruif. Een week na het vonnis in deze zaak moet ze in Arnhem komen opdraven met haar oud-partijgenoot Piet Ploeg voor het lekken van geheime politieke informatie.

Tijdens het afluisteren van de telefoons van de hennepbende hoorde de politie dat De Kruif informatie deelde met Ploeg over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht. De Kruif zat in de commissie die over de benoeming ging, maar mocht die informatie niet delen.

Met haar arrestatie kwam er meteen een einde aan de politieke carrière van De Kruif.

Ivar Penris/Bron: AD.nl/ © © VVD Stichtse Vecht 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.