Wat als Donald Trump écht president wordt?

Gepubliceerd op 1 februari 2016 om 21:15

Vandaag wordt in Iowa de eerste voorverkiezing gehouden om een presidentskandidaat voor de Democraten en de Republikeinen aan te duiden.

media_xll_8367429-1.jpgVastgoedmagnaat Donald Trump, door politiek correcte denkers wereldwijd als extreemrechtse bullebak weggezet, is favoriet bij de Republikeinen. Wat zou er gebeuren als Trump écht de 45ste president van de Verenigde Staten wordt?

Trump heeft een volksbeweging ontketend: die van de blanke, conservatieve Amerikaan. Na acht jaar onder de liberale Barack Obama wacht de conservatieve Amerikaan vol spanning op een leider die de contrarevolutie inzet.

Kracht van verandering
Obama's voormalige campagneleider David Axelrod stelt dat Trumps succes is gebaseerd op hetzelfde principe als de overwinning van zijn vroegere baas: de verandering, liefst zo radicaal mogelijk.

Simpel gesteld: op een Obama die streed tegen de discriminatie van zwarten en homo's moet een Trump volgen die zich tegen minderheden uitspreekt en de 'politieke correctheid' de oorlog verklaart als ware het de grootste bedreiging van de VS. Obama probeerde complexe problemen uit te leggen en klonk daarbij als een intellectueel. Trump, zo is uit onderzoek gebleken, gebruikt de woordenschat van een negenjarige. Maar ook: waar Obama met 'Yes we can!' de nadruk op de gemeenschap legde, stelt Trump 'Yes I can!': de oplossing van de sterke leider.

Trend in hele westerse wereld
The New Yorker-journalist George Packer wijst erop dat Europeanen die Trump omschrijven als de zoveelste exponent van 'die gekke Amerikanen' zich schromelijk vergissen. "Trump is geen vreemde Amerikaanse mutatie, hij doet me eerder denken aan de rechtse populisten in Europa zoals Marine Le Pen in Frankrijk en Viktor Orban in Hongarije. Zij richten hun pijlen op Brussel als symbool van een falende Europese Unie, Trump richt zijn toorn op Washington als symbool voor wat hij als een verrot politiek systeem opdient".


"Net als zijn Europese collega's eist Trump staatsbescherming in de vorm van importtarieven, inreisverboden en grensmuren. Hij is tegen etnische minderheden en heeft de autoritaire visie van een sterke man die alle problemen van ongeruste burgers zal oplossen. Zonder daarbij rekening te houden met democratische praktijken. Trump is de opvallende verpersoonlijking van een trend die in de hele westerse wereld wordt waargenomen".

Bewerkt door:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.