"Vrouwelijke FARC-rebellen zijn het ergste. Als je gevangengenomen wordt, bid je dat het door mannen is"

Gepubliceerd op 1 februari 2016 om 23:05

De notoire FARC-guerrillabeweging en de Colombiaanse regering mogen dan wel voorzichtig richting een historisch vredesverdrag schrijden, het conflict tussen het leger, rechtse paramilitairen en linkse rebellen is het langste en bloedigste conflict ooit in een Latijns-Amerikaans land, en houdt de rebellen voorlopig nog in hun goed verstopte en zwaarbewaakte kampen in de jungle.

Fotografen en cameracrews van onder meer Associated Press wisten niet waar kijken toen ze in januari een unieke inkijk kregen in 'het hol van de FARC-leeuw'. Wat hen vooral opviel? Hoeveel sterke vrouwen er zijn.

Gelakte nagels en granaten

Rebellen met lippenstift, gelakte nagels, granaten en een machinegeweer; het is al jaren geweten dat er in Colombia heel wat vrouwelijke FARC-rebellen zijn, maar de unieke blik in het verborgen kamp ergens in Antioquia vorige maand biedt een fascinerende glimp in hun leven in de rebellenjungle.

De vrouwen hebben dezelfde status als de mannen, slachten zonder probleem mee varkens en doen alles wat de mannen doen. Maar dan met een vleugje dagcrème en make-up. Onderschat de vrouwelijke FARC-rebellen vooral niet. Deze vrouwen zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken.

Meedogenloos

"Zij zijn het ergste", vertelt een undercoveragent van de special forces. "Als je gevangengenomen wordt, dan bid je dat het door mannelijke rebellen is. De vrouwelijke guerrillastrijdsters zijn de wildste en meest brutale ondervragers", vervolgt de agent. "Ze zijn ideologischer dan mannen. Ze zijn meedogenloos."

Maar ook voor de vrouwen zelf is het rebellenleven meedogenloos. De rebellen houden er onder elkaar dan wel liefdevolle relaties op na, volgens een rapport uit 2014 van de BBC moeten FARC-vrouwen die zwanger worden gedwongen abortus plegen.

Andere rebellen die wel een kind op de wereld hadden gezet, zagen hun kinderen weggenomen worden. De BBC sprak met verschillende rebellenmoeders die zijn gevlucht en nu wanhopig op zoek zijn naar hun verdwenen zonen en dochters.

Geen winnaars

De jarenlange strijd in Colombia heeft sinds 1964 al meer dan 220.000 doden geëist. Zo'n vijf miljoen mensen sloegen op de vlucht.

"Als deze oorlog eindigt, is het er één zonder winnaars", vertelt commandant Juan Pablo, die zijn vriendin zes maanden geleden verloor in een zwaar gevecht. "Politiek is ook veel harder en moeilijker dan oorlog", klinkt het.

Bron: AP, Washington Post, Daily Mail/© AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.