Blok: al nieuw voorstel inkomensgegevens verhuurders

Gepubliceerd op 3 februari 2016 om 23:44

Minister Blok vindt dat een al eerder ingediend wetsvoorstel tegemoet komt aan bezwaren van de Raad van State tegen het doorgeven van inkomensgegevens aan verhuurders.

864x486-75.jpgDe Raad bepaalde vandaag dat de Belastingdienst die gegevens niet mag verstrekken, omdat de verplichting niet met zoveel woorden in de wet staat.

In een brief aan de Tweede Kamer verwijst Blok naar het voorstel 'Doorstroming huurmarkt'. De Kamer heeft daar gisteren over gepraat en de behandeling gaat morgen verder. In het voorstel staat expliciet de verplichting voor de Belastingdienst om de inkomensgegevens te verstrekken. 

Op tijd

De minister hoopt dat de wet spoedig door beide Kamers wordt aanvaard en dat de Belastingdienst op tijd voor de nieuwe huurverhogingen van 1 juli de inkomensverklaringen kan geven.

Voor het geval de wet niet tijdig door de Kamers komt, is er ook nog een ander wetsvoorstel, dat volgens Blok ongeveer dezelfde strekking heeft.

Blok schrijft verder dat hij en staatssecretaris Wiebes nadenken over de precieze gevolgen van de uitspraak van de Raad van State. De Kamer wil zo snel mogelijk opheldering. De Kamer vraagt zich daarbij af wat de uitspraak betekent voor inkomenstoetsen in het verleden. De SP vindt dat de inkomensafhankelijke huurverhoging dit jaar helemaal van tafel moet.

Bron: NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

liparus
8 jaar geleden

Het beleid vaststellen brutoloon heeft meer ongelijkheden. Volgens jaaropgave brutoloon dat bedrag wordt aan de woonstichting doorgegeven, maar belastingtechnisch brutoloon is door een aftrekpost verhaal WWB is 6000 euro lager, wat het uitgangspunt is voor de belastingdienst voor de berekeningen jaaropgave. Als hetzelfde belastingtechnisch bedrag wordt toegepast, val ik buiten de scheefwonenheffing.
Om door te stromen naar andere woonruimte, bij koop krijg je geen hypotheek omdat ik een jaarlijkse aftrekpost heb van 6000 euro. Doorstroming naar een duurdere huurwoning vrije sector kom je als alleenverdiener niet eens in aanmerking, want meerpersoonshuishoudens gaan voor.

Ruud
8 jaar geleden

Het gaat blok niet om de doorstroming te bevorderen. Alleen de een miljard die ze bij de woonmaatschappijen weghalen.Ik zit te wachten tot blok bij de bakker komt voor een gesneden wit en de bakker zegt meneer blok met uw inkomen is dat 25 euro