’NS moet haast maken met tweede conducteur’

Gepubliceerd op 4 februari 2016 om 10:54

NS moet haast maken met de uitvoering van de afspraak om op treinen na 22.00 uur een tweede conducteur mee te laten rijden.

00f135f4c095542634e6357919ae6adb-1454578118-1.jpg„Deze afspraak is vorig jaar al gemaakt. NS treuzelt en vertraagt. De werving moet nu zo snel mogelijk starten”, vindt Evert Jan van de Mheen, bestuurder van CNV Vakmensen. 

De vakbonden hebben vanmiddag spoedoverleg met NS nadat er woensdagavond opnieuw een geweldsincident heeft plaatsgevonden tegen een conducteur. Bij een ruzie tussen een zwartrijder en een conducteur in het Limburgse Landgraaf in een trein van Deutsche Bahn werd een 48-jarige Duitse conducteur met een scherp voorwerp in zijn buik gestoken.

Tweede conducteur

„Een van de belangrijkste afspraken die we vorig jaar met elkaar hebben gemaakt is het aanstellen van een tweede conducteur op treinen na 22.00 uur. Die afspraak komt niet goed van de grond. NS had al lang moeten starten met de werving”, stelt Van de Mheen.

Ook voor de Vakbond voor Rijdend Personeel VVMC is de maat vol. „Dit moet worden gestopt. Moeten er dan eerst doden vallen?”, aldus Wim Eilert, bestuurder van VVMC. De bond eist naast haast maken met twee conducteurs op de trein ook van NS en de overheid dat er per direct meer ondersteuning komt op de treinen en perrons.

'Al stappen gezet'

NS denkt voor het laten rijden van twee conducteurs op een trein in de avonduren 300 tot 400 conducteurs nodig te hebben. De spoorvervoerder zegt hiervoor de eerste stappen al te hebben gezet. „Op alle nachttreinen en in de vroege ochtenden werken er al twee conducteurs op de trein”, zegt Martijn Kamans van NS. „Het aanpassen van de dienstroosters is een hele puzzel waar we mee bezig zijn. Met de bonden zijn we in gesprek hoe we de werkindeling anders kunnen inrichten.”

Dit zal donderdagmiddag aan de orde komen in het overleg dat NS heeft met de vakbonden naar aanleiding van het steekincident in Landgraaf.

Anne-Fleur Pel/ Metronieuws.nl/ © Photo: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.