Van der Laan beëindigt grimmige demonstratie

Gepubliceerd op 6 februari 2016 om 17:23

De burgemeester van Amsterdam Eberhard van de Laan, heeft de onrustig verlopen anti-vluchtelingendemonstratie van Pegida zaterdagmiddag rond 16.15 uur beëindigd.

media_xll_3582197-1.jpgDe politie heeft de demonstranten opgeroepen in gereedstaande bussen te stappen ,,voor hun eigen veiligheid''. De Pegidabeweging gaf daar gehoor aan. Rond 17.00 was vrijwel iedereen weg, werden de politieafzettingen opgeheven en keerde de rust langzaam terug. 

De betoging kon niet op de plek worden gehouden waar die was gepland. Dat kwam door een verdacht pakketje dat werd gevonden op het Waterlooplein voor het Amsterdamse gemeentehuis. Er werd de demonstranten een nieuwe locatie aangeboden, maar dat werd geweigerd. De wijde omgeving is met linten afgezet.

,,Jullie zijn allemaal fascisten hier in Amsterdam. Dit is schandalig, je kan niet meer demonstreren in Nederland'', zei Pegida-voorman Edwin van Wagensveld eerder als reactie op de eis om de demonstrantie te beëindigen. Hij heeft inmiddels toegegeven en de demonstranten gevraagd om vreedzaam naar huis te gaan. ,,Wij zijn nette mensen, het tuig staat daar. En Van der Laan: 'Rot lekker op'', aldus Van Wagensveld. 

De sfeer zou grimmig zijn. Eerder probeerde de groep naar de Dam te lopen maar onderweg werden zij tegengehouden door politie en ME te paard. 

Opgesloten
In café 't Hooischip op de hoek van de Amstel werd een gezelschap opgesloten. Een handvol mensen zijn inmiddels aangehouden. Het is niet duidelijk of het om Pegida-aanhangers of tegendemonstranten gaat.

Eerder maakte de politie al bekend ME en extra agenten klaar te hebben staan vanwege de demonstratie. ,,We hebben extra maatregelen genomen vanwege gebeurtenissen bij andere demonstraties van de organisatie. We zijn goed voorbereid. Als de ME nodig is, zijn ze inzetbaar'', aldus een woordvoerster van de politie.

Tegendemonstratie
Pegida zou zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur ,,tegen de islamisering van Europa'' en de komst van vluchtelingen demonstreren. Er werden driehonderd tot vijfhonderd betogers verwacht. De tegendemonstratie van politieke partijen als SP, Groenlinks en PvdA onder het motto 'vluchtelingen welkom, racisme niet' zou tussen 13.00 en 15.00 uur zijn.

 

Bron:: NU.nl/ ANP/ © Foto ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.