Schulden en ook nog bedreigd door malafide bureaus

Gepubliceerd op 8 februari 2016 om 15:09

Mensen met schulden worden ten onrechte bang gemaakt met dreigende rechtszaken. Incassobureaus houden er maffia-achtige praktijken op na waarbij schuldenaren de stuipen op het lijf worden gejaagd.

e5fa473f1d2619a9bb543464a2697115-1454934423-1.jpgDe Consumentenbond wil dat incassobureaus onmiddellijk stoppen met het sturen van conceptdagvaardingen. „Het gebruik van nepdagvaardingen is een disproportionele en discutabele manier om consumenten schrik aan te jagen en onder druk te zetten”, vindt directeur Bart Combée van de bond.

CONCEPT

Het is incassobureaus wettelijk niet toegestaan om dagvaardingen te sturen, alleen gerechtsdeurwaarders mogen dit. Verschillende  bureaus omzeilen dit door te spreken van een 'concept dagvaarding'. Hiermee wekken ze onterecht de  indruk dat de schuldenaar voor de rechter moet verschijnen.

In sommige brieven wordt zelfs een tijdstip en de locatie van de rechtbank vermeld. „Verboden zijn dit soort praktijken niet”, zegt Combée, „maar het kan moreel gezien echt niet door de beugel. Incassobureaus zetten consumenten zo op het verkeerde been en jagen ze de stuipen op het lijf. Consumenten betalen dan vaak maar, om er vanaf te zijn, ook als ze de vordering betwisten. Hier moet echt een eind aan komen.”

KLACHTEN

Al langer zijn er klachten over malafide incassobureaus die soms zware jongens langssturen om de schulden te innen en daarbij extreem hoge extra kosten rekenen.

Bij de Consumentenbond komen veel klachten binnen over Famed, een bedrijf dat voor veel zorgverleners de facturering regelt. Consumenten klagen over de agressieve benadering van het bedrijf, dat niet schuwt te dreigen met beslaglegging op de inboedel, zelfs bij vorderingen van nog geen twee euro.

Famed werkt samen met incassobureau Credios en deurwaarderskantoor Bosveld. De drie bedrijven delen samen een pand. „Zo’n nauwe band tussen incasseerder en deurwaarder vinden wij onwenselijk. Het kan leiden tot een veel te snelle gang naar de rechter, wat hoge kosten met zich mee brengt. Consumenten melden ook dat ze door Famed niet van te voren zijn geïnformeerd over de incassokosten. Dat is wettelijk verplicht”, aldus Combée.

Bron: Metronieuws.nl/ Foto: ANP /Tjerk de Vries ( http://www.metronieuws.nl )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.