Heumensoord, wat is er aan de hand?

Gepubliceerd op 11 februari 2016 om 13:34

Heumensoord, tot een half jaar geleden stond het gebied vooral bekend als een prachtig stukje natuur bij Nijmegen, een mooi naaldbos waar natuurliefhebbers hun rust vonden.

92ed395ee966d7df6c56ad93531b16a1-1455121978-1.jpgNu noemen sommigen het ‘een afschuwelijke plek’. Een half jaar geleden herrees hier een mega-noodopvang voor asielzoekers, een groot tentenkamp.

Groepen bewoners van het kamp kwamen verschillende keren in opstand over de slechte omstandigheden in het kamp. De nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens geven de klagende bewoners woensdag deels gelijk: de opvang moet veel beter en is zelfs schadelijk voor asielzoekers.

Wat is er allemaal aan de hand in Heumensoord?

MEGA
Heumensoord is verreweg de grootste noodopvang in Nederland. Er verblijven bijna drieduizend bewoners, waarvan bijna zevenhonderd kinderen. Met een gebrek aan privacy en rust tot gevolg, stelt het rapport. Bewoners hebben moeite met slapen door geluidsoverlast veroorzaakt door andere bewoners. Er is geen plek waar iemand zich kan afzonderen, en iedereen kan bij iedereen naar binnen lopen.

In de toekomst moet daarom voorkomen worden dat mensen in zulke groten getale worden opgevangen, stelt het rapport. En dat voornemen kon woensdag rekenen op bijval van verschillende politieke partijen. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wil zelfs dat „staatssecretaris Dijkhoff snel een einde maakt aan alle megalocaties en inzet op kleinschalige opvang.”

VEILIGHEID
Voor de tijd die de noodopvang in Heumensoord nu nog rest -tot 1 juni- willen de ombudsman en het College verbeteringen zien, onder andere op het gebied van veiligheid. Er wordt onderling veel gediscrimineerd. Vooral homoseksuele asielzoekers voelen zich bedreigd en onveilig in Heumensoord. Het College adviseert een vertrouwenspersoon per opvanglocatie bij wie asielzoekers terecht kunnen met hun zorgen.

Minister Jet Bussemaker reageerde woensdag: „Bedreigers en geweldplegers moeten weg.” Als niet bekend is wie de bedreigers zijn, dan kan het slachtoffer eventueel naar ‘een zeer tijdelijke aparte plek’. Maar zogenoemde safe houses waar slachtoffers zich schuil kunnen houden, vindt ze „als beginsel onwenselijk.” CDA wil dat direct de verblijfsvergunning wordt ingetrokken van asielzoekers die zich schuldig maken aan geweld.

GEZONDHEID
Door de grootschaligheid zijn er ook zorgen om de gezondheid. De meeste bewoners hebben luchtwegaandoeningen, zo staat in het rapport. Dagelijks is er van 9 tot 12 uur een arts met twee verpleegkundigen aanwezig voor het medische spreekuur. Voor bijna drieduizend bewoners is dat erg weinig, vindt de ombudsman.

„De rij wachtenden bij de medische post is dagelijks zeer lang: vijftig bewoners.” ’s Nachts zou iemand met medische klachten bijna niet geholpen kunnen worden. „Alle klagers melden dat bewoners soms zo wanhopig worden dat zij een poging tot zelfmoord doen”, schrijft de ombudsman.

DIEFSTAL
Er wordt binnen Heumensoord veel gestolen van elkaar, stelt de ombudsman verder. „Zelfs bij de wasmachines hoorden we van bewoners dat ze tijdens het wassen hun spullen in de gaten bleven houden. Nergens zijn spullen veilig. Met name mobiele telefoons zijn gewild, men kan de abonnementen/prepaid cards niet meer betalen om het contact met familie elders te onderhouden. Spanningen lopen op.” De ombudsman stelt voor asielzoekers in Heumensoord leefgeld te gaan geven.

ONZEKERHEID EN VERVELING
De uitzichtloosheid en onzekerheid spelen vele asielzoekers ook parten. Er zou meer en betere informatie over de procedure moeten zijn voor de bewoners, vindt de ombudsman. Ook de verveling is groot. Zinvolle dagbesteding, zou de ombudsman graag zien. En asielzoekers kunnen best ergens koken „Exploreer of er ergens een gelegenheid tot koken kan worden geboden bijvoorbeeld in de buurt van de opvang”, schrijft de ombudsman.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Bianca Brasser/ Foto:  ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.