Begeleiders kopen jongeren in jeugdinstellingen om

Gepubliceerd op 12 februari 2016 om 09:03

Jongeren in jeugdinstellingen worden omgekocht door groepsleiders. Dat blijkt uit een onderzoek van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Begeleiderskopenjongereninjeugdinstellingenom-2.jpgDe groepsleiders van instellingen voor gesloten jeugdhulp en justitiële jeugdinrichtingen bieden de jongeren eten drinken, verlof en zelfs geld aan om te voorkomen dat ze klachten indienen. Een van de jongeren vertelde de ombudsman dat hij een hele dag op zijn kamer moest blijven omdat zijn begeleider een begrafenis had. Vervolgens worden hij gecompenseerd met chips en cola. ,,Ik wil niet omgekocht worden, ik wil dat er serieus naar mijn zaak wordt gekeken'', zou hij tegen de ombudsman hebben gezegd.

RESPECTLOOS
De klachten worden vaak niet serieus genomen door begeleiders, die het gedrag van de jongeren bestempelen als 'respectloos'. Om de klachtenprocedure te verbeteren stelt Dullaert tien regels en nadere aanbevelingen op, waarin staat dat jongeren beter moeten worden geïnformeerd over hoe zij kunnen klagen. Ook staat in deze regels dat de jongeren zelf bepalen waarover zij klagen, dat de klachten moeten worden behandeld door een onafhankelijk persoon en dat de afhandeling sneller moet.

De nieuwe regels worden verspreid aan jeugdinstellingen. Ook komt er een brochure voor jongeren in een gesloten inrichting, om hen voor te lichten over klachtenprocedures.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Sophie Moerman/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.