VS onderzoeken telefoontje bom Amsterdamse scholen

Gepubliceerd op 12 februari 2016 om 17:24

De Verenigde Staten zijn een onderzoek gestart naar een bommelding die Amsterdamse scholen vorige maand per telefoontje ontvingen. Over de hele wereld zouden scholen in hoofdsteden deze vreemde melding hebben gehad. Dat vertelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg tegen AT5.

media_xll_3596278-1.jpgDrie Amsterdamse scholen kregen in januari de bedreigende boodschap te horen. Tijdens een telefoongesprek werd er een ,,metaalachtig bandje'' afgespeeld. Het Amsterdams lyceum werd gemeld dat er een bom onder het gebouw zou liggen. Dat echter niet waar.

De Amerikanen leiden het onderzoek naar de telefoontjes. Ook tegen landen waar het signaal vandaan komt. De hoofdcommissaris kan niet zeggen om welke landen het onderzoek gaat. Nederland is volgens hem wel intensief bij het onderzoek betrokken.

Verwarde man
In januari werd verklaard dat de dader mogelijk een verwarde man zou zijn, maar dat blijkt nu onjuist. ,,De dreiging was niet uit Nederland afkomstig. En zeker niet uit Amsterdam,'' zegt Aalbersberg.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak tegen later tegen de gemeenteraad over een 'dreigingsmelding'. Op de vraag of het ging om terroristische dreiging, antwoordde Van der Laan toen dat het 'uit die hoek' kwam.

Grote steden
Meerdere scholen in grote steden kregen in januari bommeldingen binnen per telefoon. Zo werden in heel Birmingham, het zuidwesten van Londen en Parijs duizenden studenten geëvacueerd na telefonische bedreigingen.

Ook op basis- en middelbare scholen in de staten New South Wales en Victoria in Australië kwamen soortgelijke meldingen binnen. ,,Het was een computerstem, alsof er een robot sprak'', zei de plaatsvervangend directeur van een basisschool tegen de Australische krant The Age. ,,De stem zei dat er een bom was in een rugzak in de school.'' De politie heeft de school daarop doorzocht, maar niets gevonden.

Bron: http://www.ad.nl/a Michelle Sakkers / Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.