Nieuw lek laat hackers apparaten overnemen: loop jij risico?

Gepubliceerd op 17 februari 2016 om 15:24

Vijf vragen Honderdduizenden mensen lopen het risico dat hun smartphones, tablets en de apps daarop worden overgenomen door kwaadwillende hackers. Daarvoor waarschuwen beveiligingexperts, die een nieuw lek ontdekten in veelgebruikte software. Loop jij gevaar en wat kun je er tegen doen? Vijf vragen.

media_xll_3606760-2.jpg1. Waar zit het lek?
Het gaat om de Glibc-bug, die voor kan komen in alle apparaten die verbinding maken met internet én in apps op die apparaten.

Het lek zit in de zogenoemde library. Dat is een verzameling codes die makers van bijvoorbeeld apps keer op keer opnieuw kunnen gebruiken, zodat ze niet voor iedere applicatie die ze maken helemaal van voor af aan hoeven te beginnen.

Het probleem ontstaat als mensen op hun apparaat of in een app een website bezoeken. Door een fout in de bewuste library kan er dan ruimte ontstaan voor hackers om codes uit te voeren op de apparaten van nietsvermoedende mensen. Oftewel: de hackers zijn dan 'binnen' en kunnen alle programma's openen die ze willen en de controle overnemen.

2. Hoe lang is het gevaar al bekend?
Al sinds juli vorig jaar, toen het probleem voor het eerst onder de aandacht kwam bij Google. Maar toen kreeg het oplossen geen prioriteit, meldt de BBC.

Een nalatige inschatting? ,,Het kan gebeuren'', zegt techredacteur Sander van Voorst van Tweakers. ,,Google krijgt elke dag talloze meldingen van bugs. Soms is op het eerste gezicht niet in te schatten hoe ernstig iets is.''

 3. Lopen jouw apparaten gevaar?
Dat ligt eraan welk besturingssysteem je gebruikt. Als je Windows (van Microsoft) of OS X (van Apple) gebruikt, is er niets aan de hand.

Gebruikers van Linux lopen wel gevaar. Wereldwijd gaat het naar (grove) schatting om meer dan 83 miljoen mensen, denkt Linux Counter.

Het is niet duidelijk hoeveel Nederlandse gebruikers er zijn.

4. Wat kun je er tegen doen?
De software op al je apparaten bijwerken. Toen Google de ernst van het probleem onlangs alsnog inzag, maakte de technologiegigant samen met een ander bedrijf een update die het lek dicht.

Even updaten klinkt simpel, maar je moet dus wel actie ondernemen om het probleem te verhelpen. Veel gebruikers van Linux laten hun apparaten en apps immers niet automatisch bijwerken. ,,Ze hebben vaak wel verstand van technologie en willen de controle houden'', zegt techdeskundige Van Voorst.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geeft detailleerde tips voor updates.

5. Is het gevaar geweken?
Grotendeels, maar niet helemaal. Het NCSC noemt de kans op problemen door de bug nog steeds groot en schat de schade fors in. Desalniettemin zijn er volgens de BBC nog geen gevallen bekend waarin hackers misbruik hebben gemaakt van het lek.

,,Volgens Google is het voor hackers weliswaar mogelijk, maar tegelijkertijd heel moeilijk om de bug te misbruiken'', vertelt Van Voorst. ,,En de update lost veel op.''

Bron:  http://www.ad.nl/ door Leon van Wijk  Foto: Wikipedia/Thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.