Bedrijf mocht homoseksuele stagiair niet weigeren

Gepubliceerd op 18 februari 2016 om 10:50

Hij mocht geen stage lopen bij een dier- en tuinbedrijf in Drachten vanwege zijn homoseksuele geaardheid, maar daar liet Bas het niet bij zitten. Woensdag liet hij weten in het gelijk te zijn gesteld door Het College van de Rechten van de Mens.

25bed2d9e38c74fca699349378764b48-1455781087-1.pngBas van der Meer (25) uit Drachten dacht dat zijn stage eind november vorig jaar geregeld was. Maar op het laatste moment kreeg hij een vreemde e-mail van het bedrijf waar hij stage zou gaan lopen. Daarin stond dat Bas was afgewezen omdat hij ‘openlijk homo is’.

Geraakt

„De mail ik heb gekregen heeft mij diep geraakt. Ik word gediscrimineerd vanwege mij seksuele geaardheid”, schreef Bas op Facebook. „Niet het feit dat ik een andere geaardheid heb is het probleem, maar het uiten ervan wel. Het bedrijf kwam er via Facebook achter dat ik een vriend heb.”

Bas besloot de zaak aan te kaarten bij het College voor de Rechten van de Mens. Die zegt dat het bedrijf, firma A. Th. de Boer & Zonen uit Drachten, de student niet had mogen weigeren. „Onbetwist is vast komen te staan dat hij is afgewezen door zijn seksuele geaardheid", staat in het oordeel dat de student gisteren op Facebook zette.

Volgens het College staat het christelijke bedrijf niet boven de wet. „Onderscheid op homoseksuele gerichtheid is verboden”, staat in het vonnis. Bas is erg blij met de uitspraak: „Erg fijn om te horen dat er sprake is van discriminatie, en dat de wetgeving nog altijd boven geloofsovertuiging staat." 

Vervolging

Donderdag praat de jongeman met de Officier van Justitie over gerechtelijke vervolging. Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar weegt wel zwaar mee als de rechter zich erover gaat uitspreken.

Het bedrijf wil niet inhoudelijk reageren. „Daar doen we geen uitspraken over", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. Waarom niet? „Daar hebben we onze redenen voor." 

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Zoë Boven Foto: Facebook Bas van der Meer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.