Belastingaanslag voor erfgenamen smokkelaar

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 11:24

De vermoorde drugssmokkelaar Aran de Jong moet postuum ruim 20 miljoen euro belasting betalen over zijn hennepwinsten. Dat heeft de rechtbank bepaald nadat De Jongs erfgenamen, die het geld moeten betalen, hiertegen bezwaar hadden aangetekend.

media_xll_3632398-1.jpgWie er behalve waarschijnlijk de weduwe van De Jong verder als erven worden beschouwd, is niet duidelijk. Het stel had drie kinderen, onder wie één uit een eerder huwelijk. De erven worden afgeschermd door hun advocaat. De Jong heeft met zijn drugshandel meer dan 40 miljoen verdiend, zo berekende de fiscus. En iedereen moet belasting betalen, van ambtenaren tot prostituees. En ook criminelen.

Aran de Jong was leider van een bijzonder professioneel opgezette bende. Deze verzamelde grote partijen hasj en hennep en smokkelde die vervolgens naar Engeland, Italië en Spanje. In een intensief onderzoek met codenaam Maskerbij wist de politie de bende in 2011 op te rollen.

De zaak kwam aan het rollen toen de flamboyante miljonair op de snelweg werd aangehouden omdat hij met zijn Ferrari over de vluchtstrook een file wilde inhalen. Een agent die hem aanhield, zag een tasje met tien gsm's en nam die in beslag. De Jong kreeg ze snel terug, maar de politie had de informatie ondertussen gekopieerd en dat werd het begin van het einde. Hoe voorzichtig de bendeleden ook met de mobieltjes communiceerden, dat de politie de tekstberichtjes kon meelezen, hadden ze niet in de gaten.

Moszkowicz
Nadat de bende was opgerold, zat de topcrimineel De Jong een jaar in voorarrest, tot zijn advocaat Bram Moszkowicz hem vrij kreeg tot het begin van de rechtszaak. De vrijlating werd een doodvonnis: 2 weken voor de eerste zitting werd De Eindhovenaar voor zijn deur doodgeschoten. Als leider van de bende heeft De Jong volgens de fiscus tussen 2007 en 2010 ruim 40 miljoen euro verdiend aan de drugs en dat niet opgegeven bij zijn inkomsten. Deze slaat hem daarom alsnog aan voor ruim 20 miljoen plus meer dan 2 miljoen rente.

Hoewel hard bewijs onder het bedrag ontbreekt, gaat de rechter toch akkoord met de aanslag. Omdat De Jong aantoonbaar inkomsten heeft verzwegen bij zijn aangiften, is de bewijslast volgens de rechtbank terecht omgedraaid en verzwaard. De erven moesten aantonen dat de schatting niét klopte.

De Belastingdienst had de aangiftes van De Jong goed onder de loep genomen. Hij gaf jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 euro belastbaar inkomen op. Gezien zijn levensstijl kon dat niet kloppen, dat kon een kind uitrekenen. Het is in zo'n geval aan de fiscus om aan te tonen dat dat zo is.

Bewijs
De Belastingdienst zoekt naar bewijs van uitgaven die hij volgens zijn papieren niet heeft of kon doen, denk aan de aankoop van auto's, sieraden, reizen, feesten. Er werd bij De Jong heel wat gevonden: de correcties lopen op tot bijna 7 ton in 2008. De rechtbank oordeelde dat de belastingdienst nauwkeurig te werk was gegaan. Er was zelfs rekening gehouden met zomer- en kerstvakanties. Van de winst zijn ook de kosten afgetrokken, zoals inkoop en verwerking van de hennep, loonkosten van de bendeleden, verpakking en transport van de drugs.

De erfgenamen maken enerzijds bezwaar tegen de belastingaanslag, omdat ze niets van de hennephandel zouden weten. Maar anderzijds vinden ze dat de winst te hoog werd ingeschat, omdat veel niet in Engeland maar in Italië is verkocht, waar de drugs minder waard zijn. Ook zijn de klanten geflest, stellen ze: er zaten gemalen droge erwten tussen de wiet. Niet alle kilo's waren hennep.

De erven gaan tegen de uitspraak over de belastingaanslag in beroep, zo laat hun advocaat Rob Zilver weten.

Bron: http://www.ad.nl/  Door: Max Steenberghe  Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.