Belgen wisten al in zomer 2014 over aanslagen Parijs

Gepubliceerd op 1 maart 2016 om 12:29

En weer staan de Belgen onder druk vanwege de aanslagen op onder meer het Bataclantheater in Parijs.

ea3294cde20596f1a426a1b73a9e3986-1456817922-1.jpgDe Belgische antiterreureenheid kreeg al in de zomer van 2014 een tip binnen dat de daders bezig waren met het voorbereiden van aanslagen.

Dat melden politiebronnen aan de Belgische kranten L'Echo en De Tijd. De tip zou komen van iemand rond Salah en Brahim Abdeslam, twee van de daders van de aanslagen. Salah is op dit moment nog altijd spoorloos.

De bron zou hebben gezegd dat de twee broers een aanslag voorbereidden, en dat ze contact hadden met Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein van de aanslagen.

BETROUWBARE BRON

Ondanks de vrij gedetailleerde tip opende de anti-terreureenheid geen onderzoek. Dat is opvallend, want de bron wist niet alleen allerlei details over de plannen van de broers, maar de inlichtingeneenheid had eerder ook al met de bron samengewerkt. Die werd dus aangemerkt als betrouwbaar.

Een half jaar later opende de lokale politie in de Brusselse wijk Molenbeek alsnog een onderzoek. De broers Abdeslam werden toen ondervraagd, maar werden niet opgepakt omdat er niet genoeg bewijs was. Het dossier werd in juni 2015 gesloten, enkele maanden voordat de aanslagen in Parijs plaatsvonden.

'AMATEURISME'

Het Comité P, dat is opgericht om de Belgische politie te controleren, moet nu oordelen of er fouten zijn gemaakt. De politiebronnen zeggen in de Belgische media dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden. Eén van hen spreekt van ,,amateurisme". Anderen vinden dat het gemakkelijk is om achteraf te roepen dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Wouter van Loon Foto: Metro

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.