Meerderheid Tweede Kamer voor 'luchtbrug' Turkije

Gepubliceerd op 3 maart 2016 om 12:36

Een plan van de PvdA om een maand lang dagelijks honderden mensen vanuit Turkije over te vliegen naar Europa, lijkt een kleine meerderheid in de Kamer te krijgen. Coalitiepartner VVD ziet echter niets in het voorstel en is nu woest, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over het asielbeleid.

media_xll_3639883-1.jpgPvdA-leider Diederik Samsom wil dat het kabinet dit plan volgende week in Brussel voorstelt en verdedigt. SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en waarschijnlijk andere kleine linkse partijen zijn voor het plan. Samen halen zij 76 zetels, de krapst mogelijke meerderheid.

VVD woest
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageerde als door een adder gebeten: ,,Als de Tweede Kamer de motie voor een luchtbrug aanneemt, dan voert het kabinet die motie niet uit." Hij wil pas aan een luchtbrug denken als er geen bootvluchtelingen meer de oversteek maken van Turkije naar Griekenland.


Malik Azmani, Tweede Kamerlid van de VVD, had het PvdA-plan al eerder afgeschoten. Hij vindt dat Turkije zich aan de afspraken moet houden, maar er gebeurt het omgekeerde. Volgens hem is de Turkse politie betrokken bij het overzetten van de bootjes. Het plan van de PvdA beloont in zijn ogen de Turken juist. ,,We moeten ze geen extra wortel geven, maar een stok in het vooruitzicht stellen'', zei Azmani.

Ook PVV en Groep Bontes/Van Klaveren zijn fel tegen. Ze denken dat het probleem alleen maar wordt vergroot en willen dat de grenzen worden gesloten. Tegelijk hekelden ze de VVD, omdat het kabinet van VVD/PvdA zelf heeft aangedrongen op de afspraken met Turkije.

Goede wil
Samsom ziet een luchtbrug ,,als teken van goede wil''. ,,Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama's met het uur groeien.''

Turkije en de EU hebben afgesproken om de opvang in Turkije te verbeteren zodat de vluchtelingen niet meer naar Europa doorreizen. Vaak gebeurt dat in gammele bootjes waardoor veel mensen verdrinken.

Bron: http://www.ad.nl/ door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.