Islamitische scholen komen niet van de grond

Gepubliceerd op 5 maart 2016 om 08:36

Islamitische schoolbesturen doen verwoede pogingen om meer middelbare scholen te stichten. De afgelopen jaren dienden ze zo'n dertig aanvragen in, twee werden gehonoreerd. De Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) vindt dat de vrijheid van onderwijs in het geding is.

downloads-3.jpgHet middelbaar islamitisch onderwijs blijkt moeizaam van de grond te komen. Het AD vroeg de aanvragen voor nieuwe scholen op bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daaruit blijkt dat verschillende schoolbesturen de afgelopen jaren tientallen pogingen hebben gedaan, maar dat die vrijwel allemaal strandden.

In Den Haag zijn acht aanvragen geweest; allemaal afgekeurd. In Amsterdam waren het er zeven; eentje kreeg groen licht, maar heeft nog steeds geen gebouw en blokkeert andere aanvragen. Islamitische schoolbesturen probeerden in Utrecht acht keer voet aan de grond te krijgen; alleen een school met een gemengde grondslag, waaronder islamitisch, had succes.

In Rotterdam werden eveneens acht aanvragen afgewezen. Voor Schiedam en Eindhoven deden schoolbesturen twee mislukte pogingen.

Niet te vinden
Terwijl het aantal islamitische basisscholen in Nederland in rap tempo toeneemt (het zijn er nu 50), is er nog nauwelijks een islamitische middelbare school te vinden. Alleen in Rotterdam is het Avicenna College - het voormalige Ibn Ghaldoun dat failliet ging na examenfraude - in bedrijf. In Amsterdam ligt weliswaar een goed- gekeurde aanvraag van de Stichting Islamitisch Voortgezet Onderwijs Amsterdam en Omstreken, maar die heeft nog steeds geen gebouw gevonden.

Koepelorganisatie ISBO vindt dat islamitische schoolbesturen geen eerlijke kans krijgen. Om een nieuwe school te kunnen stichten, is een bestuur wettelijk verplicht aan te tonen dat het voldoende leerlingen trekt. Een belangrijke graadmeter is het aantal kinderen dat al op islamitische basisscholen zit. ,,Zelfs in Den Haag en Utrecht zijn er te weinig. Daar kunnen we nu echt geen middelbare school starten'', merkt voorzitter Yusuf Altuntas op. Veel islamitische kinderen gaan nu naar andere basisscholen. Die leerlingen tellen niet mee.

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4257531/2016/03/05/Islamitische-scholen-komen-niet-van-de-grond.dhtml

Bron: http://www.ad.nl/ door Ellen van Gaalen Foto: www.cmo.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.