'Veel minder radicaliserende jongeren'

Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 08:34

Veel minder jongeren dan voorheen radicaliseren. Dat concludeert het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) op basis van de signalen die het opvangt via de Hulplijn Radicalisering.

media_xll_3650622-1.jpg

Ouders die zich zorgen maken om hun kinderen kunnen zich daar sinds januari 2015 melden.

Er is een drastische daling van het aantal meldingen en de zaken die de hulplijn in behandeling neemt. Waren er in november nog elf meldingen waar werk van werd gemaakt, in februari kwam de teller niet boven de één.

Jongeren zijn weerbaarder geworden, verklaart Farid Azarkan van het SMN de daling. ,,Ze zijn beter geïnformeerd en prikken makkelijker door het verhaal van ronselaars heen. Ze zijn minder naïef dan anderhalf jaar geleden.'' Dat geldt ook voor ouders, die alerter zijn.

550 verzoeken
Bij de hulplijn zijn in een jaar tijd meer dan 550 verzoeken om hulp binnengekomen. In 94 gevallen was de radicalisering zo heftig dat ouders werden ondersteund door een vertrouwenspersoon, aldus het SMN.

De meeste hulpverzoeken, 31, kwamen uit Zuid-Holland. Uit de provincie Utrecht kwamen twaalf verzoeken, uit Groningen geen enkele.

Bron: http://www.ad.nl/ Door: redactie AD Foto: ANP 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.