Studenten laten het afweten tijdens NK reizen in de spits

Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 09:15

Zo'n 27.000 studenten hadden zich aangemeld voor het facebookevenement 'NK reizen in de spits'; een actie tegen de bessling van NS en de universiteitsbesturen om studenten voortaan te weren uit de spits. Maar het bleef dinsdagochtend rustig op het spoor. De duizenden studenten waren op de stations in geen velden of wegen te bekennen.

media_xll_3650766-1.jpgOp Rotterdam Centraal, het station van de initatiefnemer van de actie, Fritz Keijzer, is het niet drukker dan normaal. ,,Iedereen loopt wat langs elkaar heen, het is een dag als alle anderen", vertellen reizigers op het station.

,,Als ik geen weet van die actie had gehad, had ik het eerder rustig op station gevonden", vertelt een ander. Wel was er een iemand met een vlag te zien, maar onbekend is of deze vlag te maken heeft met de actie. De Landelijke Studenten Vakbond erkent op Radio 1 dat alles tot nu toe rustig is op het spoor en de stations.

Ook de uitgelopen media is teleurgesteld. RTL Nieuws staat met een ietwat teleurgestelde cameraploeg de rustige mensenstroom te aanschouwen, vertelt een verslaggever van deze krant. 

Utrecht
Op Utrecht Centraal lijkt het er eveneens op dat de 27.000 studenten het laten afweten. Om 07.30 uur, het tijdstip waarop de actie van start zou gaan, waren sommige perrons vrijwel leeg. Ook op station Den Haag HS was het opvallend rustig, 'zelfs voor normale begrippen', vertelt onze verslaggever. Op het station werd geen enkele herkenbare student gespot.

De trein van Tilburg naar Utrecht is wel vrij vol, maar het lijkt erop dat het hier slechts forenzen betreft die onderweg zijn naar werk. Ook op station Breda is het rustig. Wel is de trein naar Tilburg, Eindhoven en Venlo vanuit Breda overvol doordat er slechts een enkel treinstel beschikbaar was.

Collegetijden
De overeenkomst tussen de universiteitsbesturen en NS moet de oplossing worden voor te drukke treinen en zou bovendien een besparing van 200 miljoen op de OV-studentenkaart opleveren. De tijden waarop colleges worden gegeven worden in de nieuwe overeenkomst verspreid over de dag, zodat studenten niet meer allemaal tegelijkertijd in de spits hoeven te reizen.

De spitsuren op het spoor zijn van maandag tot en met vrijdag van 06.30 uur - 09.00 uur en 16.00 uur - 18.30 uur.

Rover
Reizigersvereniging Rover is tegen de actie van studenten die dinsdag protesteren tegen de mogelijke verschuiving van college-uren om het openbaar vervoer in de spits te ontlasten. ,,Er zijn een heleboel mensen die niet in de spits reizen, want je krijgt over het algemeen korting als je buiten de spits reist. Alleen studenten hebben merkwaardig genoeg een kaart waarbij je óók in de spits mag reizen. Terwijl die kaart niet door henzelf betaald wordt, maar door het ministerie. Dus het is helemaal niet zo gek dat je er aan meewerkt'', aldus Rover-voorman Arriën Kuyt

 

Bron: http://www.ad.nl/  door:  Foto: AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.