Shariapatrouilles steeds actiever in straten van Wenen

Gepubliceerd op 8 maart 2016 om 15:46

Een moslimfamilie is in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen het slachtoffer geworden van een 'shariapatrouille'.

media_xll_8469763-1.jpg

De hardliners hadden het familiehoofd aangesproken op de wijze waarop zijn vrouw en dochter gekleed gingen. De man, een Tsjetsjeen nam het op voor zijn vrouw en dochter en belandde in het ziekenhuis. Intussen nemen de spanningen er tussen de Tsjetsjeense en Afghaanse gemeenschap toe, schrijft de Britse krant Mail Online.

Hardliners die zweren bij de shariawetgeving trekken er steeds vaker op uit in delen van Wenen. Ze gaan er in bars en clubs controleren of de vrouwen er volgens hun strenge wetgeving gekleed gaan. Volgens de krant bestaat bij een deel van de inwoners de vrees dat bepaalde stadswijken 'no-go-zones' worden. Vooral de Tsjetsjeense moslims worden geviseerd door de 'shariapatrouilles'.

 Intussen nemen ook de spanningen tussen de Tsjetsjeense en Afghaanse gemeenschap in Wenen toe. Het voorbije weekend kwam het tot rellen waarbij vijftig mannen, hoofdzakelijk jongeren, van beide gemeenschappen slaags raakten. Volgens de politie waren de rellen het gevolg van een dispuut op Facebook en vielen ongeveer veertig Afghanen een tiental Tsjetsjenen aan. Zes Afghaanse asielzoekers werden opgepakt. De andere aanvallers waren de politie te snel af.

Thomas en Manuela Sonntagfruh waren getuigen van de rellen. "Het komt regelmatig tot opstootjes tussen jongeren in de stad, maar het gevecht van het voorbije weekend was niet normaal", klinkt het.

De politie zegt dat immigranten uit Tsjetsjenië steeds meer stadswijken onder hun controle proberen te krijgen. Het gaat vaak om jongeren die vechtsporten beoefenen en lid zijn van verschillende clubs. Ook Renate Hofstatter was getuige van de rellen. Zij maakt zich steeds meer zorgen. "Ik durf nog amper alleen de straat op. Ook andere bewoners hier in de buurt maken zich steeds meer zorgen."

Intussen is de politie ook prominenter aanwezig in het station van Graz om er de stroom asielzoekers die uit Duitsland gezet worden onder controle te krijgen. Nu ook Macedonië de 'Balkanroute' afgesloten heeft, komen er steeds meer vluchtelingen in Oostenrijk aan. Honderdduizenden hebben de route gebruikt om naar Duitsland en Scandinavië te trekken.

 http://www.hln.be/ Bron: Mail Online Foto: thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.