Slechte slaper? Misschien is je tong te groot

Gepubliceerd op 10 maart 2016 om 11:10

Word je wel eens wakker met het gevoel dat je eigenlijk helemaal niet geslapen hebt? Of dat een winterslaapje je wel goed zou doen? Het zou kunnen dat je tong de schuldige is, zeggen wetenschappers.

e46d2c84a77ff838e56a04a72d12c136-1457541217-1.jpgEen grote tong of te grote amandelen zouden ervoor kunnen zorgen dat je slaapapneu hebt, je snurkt dan tijdens het slapen en stopt af en toe met ademen. Dat is super vermoeiend voor je lichaam, waardoor je ook weer uitgeput wakker wordt.

TANDARTSEN

Volgens de onderzoekers zou de tandarts erop moeten letten of je tong en amandelen wel de juiste grootte hebben. Als dat niet zo is, zou hij of zij je moeten waarschuwen voor de gevaren hiervan. 

Het onderzoek werd uitgevoerd op de Universiteit van Buffalo, door orthodontisch onderzoeker Thikriat Al-Jewair. Hij zegt dat een te grote tong tijdens het slapen de bovenste luchtwegen zo nu en dan blokkeert. Ernstige vormen van slaapapneu worden al langere tijd gelinkt aan hartfalen, diabetes, depressie en geheugenverlies. 

OPLEIDING

Tandartsen kunnen uiteraard geen diagnose stellen over deze ziekte, maar ze kunnen de tè grote tong wel signaleren en de patiënt aanraden naar een specialist te gaan. Om die reden wil de onderzoeker, die zelf ook leraar is, de huidige studenten in de opleiding meegeven hoe ze dit herkennen. 

Volgens dit onderzoek hebben mannen een veel grotere kans hun slaap te verpesten met hun tong: 80% was namelijk man.

Bron: http://www.metronieuws.nl/ door Cerise van Vliet Foto: Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.