Nooit naar school, maar les van mama aan keukentafel

Gepubliceerd op 16 maart 2016 om 10:12

Simeon (8), Jesse (6), Naomi (4) en Noah (2) zijn alle vier nog nooit naar school geweest en dat zullen ze, als het aan hun ouders ligt ook nooit gaan. Moeder Lieke van Wermeskerken geeft haar kinderen thuisonderwijs.

9b0dc39d9bb6da359e238182461efc24-1458051852-2.jpg

Ze behoort tot de kleine groep ouders in ons land die zich beroepen op vrijstelling van de leerplicht, omdat er geen school van hun levensbeschouwelijke richting in de buurt is. Het gezin is lid van de Kerk van Jesus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, leden zijn ook wel bekend als mormonen.  „Het christelijk onderwijs, hoe veel varianten er ook van zijn, sluit hier niet bij aan”, zegt Van Wermeskerken.

AAN DE KEUKENTAFEL

En dus zitten haar kinderen, nu nog voornamelijk alleen de twee oudsten, elke doordeweekse dag aan de keukentafel gebogen over lesstof. „We beginnen met een Bijbelverhaal”, vertelt Van Wermeskerken. „Daarna gaan de twee oudsten aan het werk. Elke dag moeten er een aantal dingen gebeuren zoals rekenen, lezen of taal, maar in welke volgorde ze hieraan willen werken, bepalen ze zelf.”

Lesmateriaal haalt Van Wermeskerken van internet of uit de bibliotheek. „Het mooie van thuisonderwijs is dat je lesstof kan aanpassen aan het niveau van je kind. De oudste is bijvoorbeeld heel goed in biologie. We zijn nu over het menselijk lichaam aan het leren, hoe onderdelen van cellen heten en welke functies ze hebben. Hij vindt dat zo interessant dat hij het basisschoolniveau al voorbij is.”

KERNDOELEN

Om te voorkomen dat haar kinderen met vakken die ze minder interessant vinden achter gaan lopen, zegt Van Wermeskerken de kerndoelen, die door het ministerie zijn opgesteld voor scholen, goed in de gaten te houden. „Met lezen loopt de oudste iets achter in vergelijking met wat kinderen in groep 4 zouden moeten kunnen. Zijn leestempo moet wat omhoog, maar daar werken we aan.”

Lees het hele artikel op: http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/03/nooit-naar-school-maar-les-van-mama-aan-keukentafel

Bron: www.metronieuws.nl/ Door: Bianca Brasser Foto: Bart Jansen 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.