Hoe verhouden de selecties van PSV en Ajax zich tot elkaar?

Gepubliceerd op 20 maart 2016 om 13:18

Verlies tegen PSV is zondag dodelijk voor Ajax. Welke elf spelers hebben op papier de beste kansen? De voetballers van de twee teams met elkaar vergeleken.

1920ab10-fd80-4f63-b57b-b79261973dd3-2.jpg

Zoet-  Cillessen
Ja, Jeroen Zoet speelde een voortreffelijke wedstrijd tegen Atlético Madrid. Ja, Jeroen Zoet hield twee keer zijn doel schoon in de achtste finale van de Champions League. Maar nee, de 25-jarige PSV-keeper heeft nog niet het constante en hoge niveau van Jasper Cillessen. De vaste keeper van Oranje wint deze onderlinge strijd, maar Zoet zit hem op de hielen.

Winnaar: Ajax
Tussenstand: 0-1


Arias - Veltman
Een lastige keuze, aangezien beide spelers de afgelopen weken in goede vorm verkeren. Joël Veltman ontpopte zich verrassend tot een zeer kundige back na het wegvallen van Kenny Tete. De laatste weken hoort hij steeds bij de beste Ajacieden. Danny Blind nam hem daarom ook op in de selectie van Oranje. De Colombiaan van PSV, Santiago Arias, is de nummer één op deze positie voor Philip Cocu. In verdedigend opzicht is Veltman iets stabieler en daarom valt de keuze op hem.

Winnaar: Ajax
Tussenstand: 0-2

 

Bruma - Van der Hoorn
De handen van veel Ajax-supporters vlogen richting de haren toen trainer Frank de Boer aangaf dat Mike van der Hoorn bij het ontbreken van Kenny Tete en Jairo Riedewald basisspeler zou worden. De oud-speler van FC Utrecht had immers nog geen verwoestende indruk gemaakt in de Arena. Toch is hij de laatste weken niet te betrappen op grove fouten. Van der Hoorn kan echter nog niet tippen aan PSV'er Jeffrey Bruma. De geboren Rotterdammer ontpopt zich tot een volwassen verdediger en maakt serieus kans op een basisplaats in Oranje.

Winnaar: PSV 
Tussenstand: 1-2

Moreno - Viergever
Ook Nick Viergever is de laatste weken een noodgreep voor Frank de Boer. Wekelijks behaalt hij een voldoende als score, maar ook niet meer dan dat. In Eindhoven klaagt niemand over het presteren van Hector Moreno. De Mexicaan scoort bovendien op regelmatige basis. Grofweg is hij gemiddeld eens per vijf wedstrijden trefzeker.

Winnaar: PSV
Tussenstand: 2-2

Willems - Dijks
Jetro Willems en Mitchell Dijks zijn twee gegadigden voor Oranje die elkaar momenteel weinig ontlopen. Willems is in tegenstelling tot Dijks geselecteerd voor Oranje en daarmee is de keuze dus eigenlijk gemaakt. De progressie van Dijks is wel opvallend te noemen. Van verschoppeling bij sc Heerenveen tot onbetwiste kracht bij Ajax.

Winnaar: PSV
Tussenstand: 3-2

Guardado - Gudelj
Andrès Guardado voert de afgelopen twee seizoenen vrijwel overal de spelersranglijsten aan als beste speler van de Eredivisie. Als hij ontbreekt, heeft PSV het een stuk lastiger. De 29-jarige Mexicaan is zowel dirigent, aanjager, tacticus als stofzuiger. Nemanja Gudelj is belangrijk bij Ajax, maar nog niet onmisbaar. Ook hij controleert vanaf het middenveld, maar is niet de constante factor zoals Guardado dat bij PSV is.

Winnaar: PSV
Tussenstand: 4-2

Pröpper - Bazoer
Twee rijzende sterren van het Nederlandse voetbal zijn de lopende middenvelders van de twee beste teams van de Eredivisie. Beide spelers zijn beslissend en drukken wekelijks hun stempel op het spel. Pröpper (24) is vijf jaar ouder dan Bazoer (19) en is daarom momenteel nog iets volwassener. Het talent van de Ajacied is echter groter. Bazoer heeft een schitterende voetbaltoekomst in het vooruitzicht.

Winnaar: gelijkspel
Tussenstand: 4,5-2,5

Van Ginkel - Klaassen
Guardado is misschien de beste speler in de Eredivisie, hij wordt op de voet gevolgd door Ajax-aanvoerder Davy Klaassen. De Hilversummer profileert zich als een echte leider en bepaalt het tempo van Ajax. Marco van Ginkel kwam terug uit Engeland na een paar mislukte avonturen. Hij vocht zich knap in het basisteam van PSV en heeft Jorrit Hendrix en Adam Maher op het tweede plan gezet. Maar dat is niet genoeg om van Klaassen te winnen.

 

Winnaar: Ajax
Tussenstand: 4,5-3,5

Narsingh - Schöne
Luciano Narsingh is de speler van PSV die het slechtst uit het Champions League-duel met Atlético Madrid is gekomen. De aanvaller, koud in het veld, miste de beslissende strafschop. Einde oefening. Lasse Schöne gaat het juist voor de wind. De laatste weken maakt de ervaren Deen weer de nodige minuten en met hem oogt het positiespel van Ajax verzorgder. Schöne wint dit gevecht op punten, vanwege zijn invloed op het spel van Ajax.

Winnaar: Ajax
Tussenstand: 4,5-4,5

De Jong - Milik

Arek Milik is de laatste weken een doelpuntenmachine in de punt van de aanval van Ajax. In topduels heeft hij het echter nog nooit waar kunnen maken. Frank de Boer kijkt daarom soms stiekem jaloers naar de spits in Eindhoven. Luuk de Jong is het aanspeelpunt en de afmaker die niet zou misstaan bij Ajax.

Winnaar: PSV
Tussenstand: 5-5-4,5

Locadia - Younes
De 22-jarige Jürgen Locadia is na het vertrek van Memphis Depay langzaam belangrijker aan het worden. Hoewel hij liever in de spits speelt, kan hij voor de verdedigers van de tegenstander een behoorlijk onberekenbare speler zijn. Maar zo beslissend als Amin Younes bij Ajax is hij nog niet. De kleine Duitser, net als Locadia 22 jaar oud, was meer dan eens doorslaggevend. Zo scoorde hij al in het thuisduel tegen PSV.

Winnaar: Ajax
Eindstand: 5,5-5,5

http://www.parool.nl/ DOOR: Sportredactie Parool

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.