'Gluurverhoging' niet toegestaan, maar wel toegepast

Gepubliceerd op 22 maart 2016 om 10:28

Sinds 2013 woont Jamie Hoogstraten samen met haar partner in Arnhem. Toen ze er net kwamen wonen, betaalden ze 635 euro kale huur. Nog geen twee jaar later tikken ze de 700 euro aan.

3107a4aa0e63b9056a7e8385fcdbfb94-1458588465-2.jpeg

BUURMAN
Jamie kan niet begrijpen waarom zij zo veel huur moeten betalen. „Onze buurman heeft precies hetzelfde huis met dezelfde voor- en achtertuin en afmetingen. Hij betaalt 400 euro”, vertelt Jamie. De huizen zijn vooral van oudere mensen geweest die overlijden of moeten verhuizen. De woningstichting telt vervolgens 100 euro bovenop de huurprijs als het huis leeg komt te staan. Ook telt de verhuurder een inkomensafhankelijk bedrag bij de huur op. „Ik verdien wat meer dan mijn partner, waardoor de huur blijkbaar hoger wordt”, vertelt Jamie.

KORT GEDING
Deze inkomensafhankelijke huurverhoging zou in de wet geregeld zijn. Daar denkt de Woonbond anders over. Volgens de bond is het onrechtmatig om op basis van inkomensgegevens de huur op te hogen. Dit zou in strijd zijn met de privacywetgeving volgens een recente uitspraak van de Raad van State. Voor Woonbonddirecteur Ronald Paping is dat reden om juridische stappen te ondernemen.

300 MILJOEN EURO
Minister Blok wil met een wetswijziging het verwerken van inkomensgegevens mogelijk maken. Door een kort geding aan te spannen, hoopt de bond dit tegen te gaan. Ook bereidt de bond een zaak voor om de huurverhoging terug te vorderen van huurcorporaties en de overheid. In totaal gaat het om zo’n 300 miljoen euro. Dat bedrag is gebaseerd op ongeveer een half miljoen mensen die sinds 2013 te veel huur betalen. Zij hebben een midden- of hoog inkomen.

Woonbonddirecteur Paping vertelt aan de NOS dat de overheid en verhuurders nog niet gereageerd hebben op een verzoek om te praten. Hij zegt wel: „Maar we willen nog steeds praten, we zijn best bereid tot een deal.”

Ondertussen weet Jamie niet wat zij moet doen. Ze gaat in ieder geval contact zoeken met de Woonbond. „Dat is tenminste een begin”, zegt ze.

http://www.metronieuws.nl /door: Jennifer Schoorlemmer Foto: Metro

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.