’Politici blind voor gevaren radicale islam'

Gepubliceerd op 24 maart 2016 om 07:45

BRUSSEL - De Fransen waren na de aanslagen in Parijs woest op de Belgische inlichtingendiensten, omdat álle daders rechtstreekse banden hadden met België.

2Brussel-2.jpgHoe hadden ze al die rode alarmlichten niet opgemerkt? Het antwoord komt van de Brusselse oud-inlichtingenofficier Bernard Snoeck: jarenlange desinteresse in de gevaren van de radicale islam door de landelijke politiek. Die wilde uit electoraal belang politiek correct zijn en gaf de veiligheidsdiensten jarenlang onvoldoende middelen en menskracht.

Witheet van woede schreef de Brusselse oud-inlichtingenofficier Bernard Snoeck luttele uren na de aanslagen in zijn eigen stad een open brief aan Belgische politici. Hij beschuldigt hen ervan medeverantwoordelijk te zijn voor het drama door de jarenlange desinteresse in de radicale islam en het structureel te weinig financieren van de geheime diensten.

Absurd amateurisme, dat beeld stijgt op uit de situatie die Snoeck schetst: ,,De Belgische militaire inlichtingendienst SGRS verzamelt data zonder het te analyseren. We zitten ermee in onze handen zonder flauw benul wat we ermee moeten doen, zonder de vaardigheden om er gebruik van te maken.

Onze ’analisten’ zijn operationele ’mapjes-managers’. We hebben allerlei geweldige documenten in onze handen gehad, zoals de duizenden pagina’s tellende jihadhandleiding van Al-Qaeda, maar ze zijn nooit daadwerkelijk door ons geanalyseerd, vanwege ons gebrek aan vaardigheden en middelen.”

http://www.telegraaf.nl/  Door: redactie Telegraaf Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.