VVD en PvdA: levenslange celstraf in huidige vorm niet langer houdbaar

Gepubliceerd op 1 april 2016 om 10:45

De VVD sluit zich aan bij het PvdA-plan om na circa 25 jaar te toetsen of levenslang gestraften kunnen terugkeren in de samenleving. Ook de liberalen achten de levenslange gevangenisstraf in de huidige vorm niet langer houdbaar. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van bronnen aan het Binnenhof.

media_xll_3707586-1.jpg

Het kabinet moet hier nog wel mee instemmen. Dat buigt zich vermoedelijk een dezer weken over de kwestie. Beide regeringspartijen willen levenslang als straf behouden, maar zien het voortbestaan ervan in gevaar komen nu rechters uitwijken naar lagere straffen. Die menen dat perspectief bij levenslang ontbreekt omdat de regering gratieverzoeken zelden honoreert.

In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen is in Nederland levenslang ook echt levenslang.

Momenteel zitten ongeveer dertig misdadigers een levenslange celstraf uit. Het is de bedoeling dat een brede commissie na circa 25 jaar cel beoordeelt of zij verlof kunnen krijgen of binnen de gevangenismuren iets meer vrijheden.

'Toekomstbestendig'

PvdA'er Jeroen Recourt kwam ruim een jaar geleden met het voorstel voor een dergelijke toets. Net als rechters vindt hij dat mensen wel perspectief moeten hebben. Levenslang gestraften kunnen nu alleen vrij komen als de minister van Justitie hun gratieverzoek inwilligt. Dat gebeurt zelden.

Coalitiegenoot VVD voelde er eerder niets voor om het huidige systeem te wijzigen. Maar VVD-Kamerlid Foort van Oosten geeft nu aan dat de partij het vonnis levenslang 'toekomstbestendig' wil maken. 'De praktijk is nu dat een rechter levenslang niet of nauwelijks oplegt. Dat willen we veranderen door een toetsmoment aan te brengen, maar dan wel zover mogelijk in de tijd.'

De VVD wil dat wordt gekeken of iemand een ontwikkeling heeft doorgemaakt. 'Zo niet, dan blijft de straf gehandhaafd. Het is dus zeker geen recht of automatisme.'

Toets

De toets moet worden uitgevoerd door een breed samengestelde commissie en ook voor de nabestaanden ziet Van Oosten een rol. Pas na zo'n toets kan wat betreft de VVD het langdurige traject beginnen waarin wordt bezien of iemand is veranderd. En pas daarna kan een verzoek om gratie volgen.

Over enige weken wordt een voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) verwacht. Die kondigde al eerder aan dat hij met een nieuw plan komt, omdat de straf niet meer opgelegd dreigt te worden na kritiek van rechters. De VVD wil dat de bewindsman daarbij ook serieus onderzoekt of de straffen voor doodslag en moord omhoog kunnen.

www.ad.nl/ Door: redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.