Duitsland tegen Europees terreurbestrijdingscentrum

Gepubliceerd op 3 april 2016 om 14:46

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft zich uitgesproken tegen een Europees terreurbestrijdingscentrum.

mediabox-159.jpg

Wel benadrukt hij het belang van betere uitwisseling van gegevens tussen de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de Europese lidstaten. 

In een interview met de Tagesspiegel am Sonntag zegt hij dat alleen al in het Duitse antiterreurcentrum veertig instanties samenwerken. "In een Europees centrum zouden ontelbare diensten uit 28 landen moeten samenwerken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dat op korte termijn kan werken."

Volgens de minister kan een Europees terreurbesrijdingscentrum alleen van de grond komen als de lidstaten bevoegdheden overdragen. En daarvoor moeten Europese verdragen worden aangepast. "Zulke veranderingen kosten tijd, en tijd hebben we nu juist niet." Volgens hem bestaat het gevaar dat de broodnodige samenwerking vertraging oploopt door discussies over aanpassing van verdragen.

De Maizière voelt meer voor om de samenwerking snel te intensiveren en uit te breiden. Daarbij denkt hij aan het koppelen van gegevens in databanken, zoals Eurodac, waar de vingerafdrukken van vluchtelingen in worden opgeslagen, het Schengen-informatiesysteem voor het opsporen van personen en het visa-informatiesysteem.

http://nos.nl/Redactie NOS Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.