Britse dopingautoriteit ontkent maken van fouten

Gepubliceerd op 3 april 2016 om 15:11

De Britse antidopingautoriteit UKAD ontkent dat het fouten heeft gemaakt in een dopingzaak die The Sunday Times onthult. Undercover-journalisten van de krant spraken met een arts die claimt 150 topsporters te hebben voorzien van doping.

mediabox2-2.jpg

De krant schrijft dat UKAD twee jaar geleden al werd getipt over de arts, Mark Bonar. Voor minister van Sport John Whittingdale reden om een onafhankelijk onderzoek te gelasten. 

UKAD geeft in een statement toe dat ze in 2014 hebben gesproken met een betrapte sporter die wilde verklaren dat de arts doping verstrekte in ruil voor een lagere straf. Er werd ook een onderzoek gestart, maar omdat de sporter die aan de bel trok niet meer bewijs kon leveren werd het onderzoek stopgezet. Dit was ook het enige geval waarin de naam van Bonar naar boven kwam, aldus UKAD. 

De man noemde ook de naam van een andere arts, Mike Loosemoore. Naar hem heeft de anti-dopingautoriteit uitgebreid onderzoek gedaan. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de aantijgingen tegen Loosemoore ongefundeerd waren.  

Jurisdictie 

In het onderzoek naar Mark Bonar liep UKAD tegen het probleem aan dat de arts niet is aangesloten bij een sportorganisatie. UKAD heeft alleen jurisdictie om onderzoek te doen naar atleten, artsen en begeleiders die onder een sportbond vallen. In dit geval was dat niet zo volgens UKAD. 

Ook zag de antidopingautoriteit geen reden om de arts aan te geven bij de Britse medische tuchtraad. 

UKAD heeft The Sunday Times gevraagd de informatie die de krant heeft te delen. De organisatie wil zo snel mogelijk een onafhankelijke onderzoeker aanstellen om de gang van zaken te onderzoeken. Tot dat onderzoek is afgerond wil UKAD verder geen uitspraken doen over de onthullingen.  

http://nos.nl/Redactie Redactie NOS/ The Sunday Times Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.