Dood van zeilend echtpaar stelt kinderen voor raadsel

Gepubliceerd op 4 april 2016 om 11:50

Ondanks een halve eeuw ervaring op de wereldzeeën zijn de Nederlanders Waldy (75) en Ria Finke (69) verongelukt. Het stel was onderweg naar huis toen hun zeiljacht kapseisde op de Caribische Zee. Hun kinderen snappen er niets van.

media_xll_3713709-2.jpg

Afgelopen dinsdag spoelden de lichamen van Waldy en Ria aan op het strand van San Andrés, een paradijselijk eilandje voor de kust van Nicaragua. 2 dagen later vond de Colombiaanse marine het gekapseisde zeiljacht, dat verlaten op zee dobberde.

,,We begrijpen niet wat er is gebeurd," vertelt Waldemar Finke (45), de zoon van het echtpaar. Verslagen zit hij aan de eettafel in Rotterdam, samen met zus Marianka (42). Ze willen één keer hun verhaal doen in deze krant, om daarna het verlies van hun ouders in alle rust te verwerken. ,,Het was een ongeluk, daar zijn we inmiddels van overtuigd," zegt Waldemar. ,,Maar we hebben nog heel veel vragen."

Voorzichtig
Waldy en Ria voeren al 15 jaar met hun zeiljacht Talagoa over de wereldzeeën. ,,Hun liefde voor de zee was onmetelijk groot. Het schip was echt hun thuis." En veiligheid ging voor alles, weet Marianka. ,,Ze gingen nooit het water op voordat ze alles uitgebreid hadden gecontroleerd. Andere zeilers moesten daar soms om lachen. Ze waren echt heel voorzichtig."

De Talagoa - gebouwd in Groningen - was beresterk. Bijna 15 meter lang en 5 meter breed. ,,Tijdens hun eerste reis, over de Noordzee, belandden ze in een flinke storm," vertelt Waldemar. ,,Windkracht 11, 12. De Talagoa doorstond dat moeiteloos. Sindsdien voelden mijn ouders zich veilig op het schip."

Daarom vinden Waldemar en Marianka het moeilijk voor te stellen dat hun ouders in slecht weer van boord zijn geslagen. ,,We weten nog niet of het toen echt slecht weer was. Dat is iets wat nu door de lokale politie wordt onderzocht."

Lees het hele artikel op: http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4275341/2016/04/04/Dood-van-zeilend-echtpaar-stelt-kinderen-voor-raadsel.dhtml

http://www.ad.nl/ Peter Winterman Photo: Waldemar Finke

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.