Ministers overwegen register voor doodgeboren kinderen

Gepubliceerd op 5 april 2016 om 15:37

Paroolcolumnist Roos Schlikker was maandag op bezoek in Den Haag. Ze besprak de wens van ruim 82.000 mensen om levenloos geboren kinderen in de Basisregistratie Personen (BRP) op te nemen.

404f33c3-541f-4b94-9255-862294716719-1.jpg

Maandag werd ze samen met zo'n vijf andere sympathisantenuitgenodigd in Den Haag voor een gesprek met onder anderen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Justitie).

Natasja Geyteman, moeder van een doodgeboren kindje en oprichter van de petitie'Ik wil ook in het BRP!' was ook aanwezig. Haar petitie is inmiddels ondertekend door ruim 82.000 mensen.

Hoewel Schlikker en Geyteman expliciet vroegen om een opname in de BRP, stelden Plassterk en Van der Steur voor om een landelijk register op te zetten. Daarin kunnen ouders de gegevens van hun doodgeboren kind zetten. 

Schlikker: "Wij zijn geen voorstanders van een apart register. Zoiets bestaat nu ook al, en je hebt er niets aan. Maar ik had ook niet verwacht dat ze meteen met een belofte zouden komen voor de BRP. Ik zie het positief in, hiervoor had ik het gevoel dat we helemaal niet serieus werden genomen. Er wordt in ieder geval onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. En of er echt wat zal gebeuren, dat moeten we nog zien."

Nergens geregistreerd
Schlikker maakt zich al een tijdje hard voor de registratie van levenloos geboren kinderen. 

Vorig jaar schreef zij een column over haar dochter, die halverwege haar zwangerschap overleed maar tot haar verbijstering nergens geregistreerd staat.

Ze kreeg honderden reacties, en besloot er in Den Haag werk van te maken. 

Welwillendheid
Plasterk liet eerder via een woordvoerder weten niet aan Schlikkers vraag te kunnen voldoen omdat het opnemen van deze gegevens 'niet doelmatig' is. Toch vond Schlikker het gesprek van maandag niet onprettig.

"Er is in ieder geval serieus naar ons geluisterd, en er is veel welwillendheid getoond. Volgens Plasterk is het ingewikkeld omdat oude wetten aangepast moeten worden, en dit ook echt een financiële kwestie is. Wel werd toegezegd dat bepaalde formuleringen in de wet aangepast zullen worden."

Onnodig ingewikkeld
Een van de grootste vragen die Schlikker en consorten hadden bleef helaas onbeantwoord: waarom er een onderscheid wordt gemaakt tussen kinderen die net voor of net na de geboorte sterven. Als een baby in leven ter wereld komt maar een minuut later sterft, wordt het kind opgenomen in de BRP. Anders wordt het kind geacht nooit te hebben bestaan, zegt de wet letterlijk.  

Schlikker: "Ik heb die grens nooit begrepen. Het enige verschil is of een kind in de baarmoeder overlijdt of net daarbuiten. We hebben er meerdere malen naar gevraagd, maar een antwoord kregen we niet."

"Jaap Doek, professor in kinderrecht, was ook mee. Hij zei: 'Laat mij dan in het wetboek zien waar staat dat doodgeboren kinderen niet worden bijgeschreven.' En ook daar werd niet op gereageerd. De situatie is onnodig ingewikkeld, en waar de weerzin vandaan komt, begrijp ik nog steeds niet."

Nog voor de zomer is Schlikker en Geyteman een vervolgafspraak beloofd om de resultaten van het onderzoek te bespreken.

http://www.parool.nl/ DOOR: HANNAH STÖVE Foto: Floris Lok

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.