GVB: Een open deur of niet?

Gepubliceerd op 6 april 2016 om 12:29

Volgens een twitteraar hebben we bij GVB ’eindelijk het licht gezien’. Hij refereerde hiermee aan de proef die wij momenteel doen op tramlijn 2.

8661f685e9fa8154ae26a2ec4aef1a34-1459847811-2.jpg

Daar gaan gedurende een periode van twee maanden alle deuren open voor instappers.

Zijn er misschien plannen om dit open-deuren-model standaard door te voeren in Amsterdam?, hoor ik jullie – en die twitteraar - denken. Niet direct. We doen de proef omdat we er allemaal iets van vinden, en er allemaal iets over roepen, maar het ons eigenlijk ontbreekt aan harde data om een en ander te onderbouwen met feiten. De vraag is namelijk: is dat open-deuren-model nu wel zo zaligmakend, en überhaupt wel geschikt voor Amsterdam?

We zijn dus benieuwd wat de proef op lijn 2 oplevert aan inzichten. Is het echt handig om alle deuren open te gooien voor opstappende reizigers? Of levert het misschien ook onrust op aan boord bij gebrek aan een looprichting? Draagt het significant bij aan de reizigerstevredenheid? Of is het van weinig invloed?

Voorstanders van het open-deuren-model reppen over een snellere reis. Dat willen we ook graag onderzoeken! Loopt het allemaal soepeler en sneller omdat de instroom wordt verspreid over zes deuren of levert het per saldo juist vertraging op? Een bestuurder moet nu namelijk in plaats van twee deuren, alle deuren in de gaten houden als hij ze wil sluiten. Hier komt ook een veiligheidsaspect bij kijken, want hoe hou je goed zicht?

En dan is er natuurlijk de grote roze olifant in de kamer waar niemand het over heeft. Een open tram is geen vrijbrief voor een vrije rit. Een ’open deur’, maar er moet natuurlijk wel ingecheckt worden. Zwartrijders dragen niet bij aan een prettig gevoel bij de reizigers die wel gewoon afrekenen, en de inkomsten moeten ook op peil blijven. Kortom: wat doet de proef met de open deuren met het aantal zwartrijders, het gevoel van veiligheid en met de inkomsten?

Elk nadeel heb z’n voordeel, zei de grote Johan Cruijff ooit. Je gaat het pas zien als je het door hebt. Wijze woorden.

http://www.metronieuws.nl/  door Inge Vermeulen Foto: GVB

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.