Politie: grote zorgen over toenemend aanbod hackerssoftware

Gepubliceerd op 6 april 2016 om 14:24

De politie maakt zich grote zorgen over het groeiende aanbod van hackerssoftware. Het wordt steeds makkelijker om computerprogramma's voor het plegen van cybercriminaliteit te kopen en te gebruiken.

mediabox-171.jpg

Volgens woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid kan iedereen de software downloaden. "Criminelen bieden met name pakketten aan voor phishing. Daar valt eenvoudig veel geld mee te verdienen en dat is aantrekkelijk voor de kleine criminaliteit."

Met phishing worden bijvoorbeeld uit naam van bedrijven nepmails gestuurd naar klanten. Daarin wordt gevraagd om in te loggen, zodat criminelen toegang hebben tot de gegevens.

" Er zijn blijkbaar nog steeds heel veel mensen die in phishing trappen.
Thomas Aling, woordvoerder Landelijke Eenheid "

tienduizenden euro's mee verdiend."

Je hoeft tegenwoordig geen expert in hacken meer te zijn om de software te gebruiken. "Cybercriminaliteit is een stuk laagdrempeliger geworden. Je moet wel enige kennis hebben van computers, maar het is niet zo ingewikkeld als voorheen."

Software voor DDoS-aanvallen

Makkelijke software voor DDoS-aanvallen ziet de politie daarentegen minder. "Die techniek is ingewikkelder", zegt Aling. "Daarvoor moet je iets meer in huis hebben om het te kunnen gebruiken."

De illegale software wordt veelal aangeboden op een verborgen deel van het internet dat niet wordt geïndexeerd door zoekmachines en alleen te bereiken is via een speciale browser.

Meer ransomware-slachtoffers

Eerder maakte het CBS bekend dat het aantal mensen dat te maken kreeg met cybercriminaliteit vorig jaar vrijwel gelijk bleef aan voorgaande jaren. Het aantal slachtoffers van phishing en skimming neemt sinds 2012 af, maar het aantal gevallen van koop- en verkoopfraude neemt toe.

Uit een onderzoek van internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal slachtoffers van ransomware is toegenomen. In totaal zijn er al vijf keer meer gevallen van de digitale afpersing bekend dan in dezelfde periode vorig jaar.

http://nos.nl/nieuws/  Redactie NOS Foto: BRIAN KLUG - FLICKR / CREATIVE COMMONS 2.0 BY-NC

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.