Rechtbank geeft chimpansees basismensenrechten

Gepubliceerd op 8 april 2016 om 12:59

Twee chimpansees die in een onderzoeksfaciliteit van de Stony Brook Universiteit in New York wonen, vallen voortaan onder dezelfde opsluitingswetten als mensen. De mensapen worden daardoor in juridisch opzicht 'mens'.

Rechtbank geeft chimpansees basismensenrechten

Het hooggerechtshof van New York heeft bepaald dat de apen onder habeas corpus vallen, schrijft The Verge. De uitspraak komt twee jaar nadat het Nonhuman Rights Project (een stichting die ijvert voor rechten van andere diersoorten dan de mens), rechtszaken had aangespannen om vier chimpansees die gevangengehouden werden in New York te bevrijden.

ONRECHTMATIGE OPSLUITING
De stichting betoogt dat de dieren onrechtmatig opgesloten worden, en de rechter ging daarin mee. Eerder hadden drie lagere rechters de zaken al weggegooid, maar de stichting ging steevast in hoger beroep. Uiteindelijk wist het Nonhuman Rights Project het hooggerechtshof ervan te overtuigen dat de chimpansees dusdanig intelligent waren, dat het hof ze in essentie basismensenrechten toekende.

De uitspraak is nog niet helemaal definitief. Een vertegenwoordiger van de Stony Brook Universiteit mag nog een verweer inbrengen voor de rechter Het kan zo zijn dat de rechter na het aanhoren van de universiteit alsnog besluit dat de apen gewoon vastgehouden mogen worden. Het Nonhuman Rights Project wil dat de dieren naar een opvangplek gaan.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door:Jeroen Welling Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.