Omstreden tijdelijk huurcontract in Amsterdam met feestje onthaald

Gepubliceerd op 9 april 2016 om 12:40

In Den Haag is door nieuwe wetgeving het aantal toegestane tijdelijke huurcontracten uitgebreid. Stadgenoot is initiatiefnemer van het nieuwe jongerencontract, dat hen versneld aan een woning helpt, als zij het huis na vijf jaar weer verlaten. De woningmarkt versoepelt, maar rechten van huurders brokkelen af.

f180e77e-8445-4596-a5f1-1aab2d0bc452.jpg

Jongeren tussen de 16 en 28 jaar kunnen in Amsterdam binnenkort jongerencontracten sluiten die hen verplicht hun huis na vijf jaar weer te verlaten. Als zij die keus maken komen ze sneller aan een woning. In ruil daarvoor doen zij afstand van de huurbescherming.

Initiatiefnemer van de jongerencontracten, Stadgenoot, sluit per 1 juli het eerste tijdelijke huurcontract met een Amsterdammer onder de 28 jaar, en bouwt er gelijk een feestje omheen. Jaarlijks zal het op termijn gaan om ongeveer tweeduizend van de zesduizend reguliere huurcontracten met woningcorporaties.

Volgens Perry Hoetjes, beleidsmedewerker en lobbyist van Stadgenoot, hoopt de corporatie zo de woningmarkt vlot te trekken. Hij wijst erop dat Stadgenoot al jaren aandringt op de invoering van tijdelijke huurcontracten voor diverse bevolkingsgroepen.

Heilzame werking
"Wij hebben stapje voor stapje velen overtuigd van de heilzame werking van de tijdelijke contracten op de woningmarkt," zegt Hoetjes. "We boekten extra terreinwinst toen we ook de jongerenclub g500 van Sywert van Lienden meekregen." Via de jongerenafdeling kwam de ChristenUnie tot een wetsvoorstel.

De nieuwe wet is deze maand door de Eerste Kamer gegaan. Intussen past Amsterdam de Huisvestingsverordening aan. Volgens Hoetjes worden jongeren geen rechten ontnomen. Zij mogen op een huis met huurbescherming wachten, maar kunnen nu met voorrang een tijdelijke woning krijgen. Op deze manier zijn de jongerencontracten nieuw en ook echt in belang van de jongeren zelf.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

; Huurders verliezen zo de zekerheid dat zij een huis hebben

Ronald Paping, directeur van de Woonbond;
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Er bestond wel al een experiment met jongerencontracten, maar daarbij mochten jongeren maximaal tot hun 26ste in het huis blijven wonen. In het nieuwe huurcontract kunnen jongeren echter tot hun 27ste een volwaardige sociale huurwoning betrekken, en die vijf jaar, tot hun 32ste, bewonen.

Er ligt overigens ook al een nieuwe Wet Doorstroming Huurmarkt, die in februari werd aangenomen, voor tijdelijke contracten voor alle leeftijdsgroepen en voor grote gezinnen, maar daar doet Amsterdam niet aan mee.

Moven
Huurrechtadvocaat Huib Hielkema onderkent dat de rechten van huurders zo minder worden. De term 'flexibilisering van de woningmarkt' is volgens hem verhullend. "Flexibel is een eufemisme voor het feit dat de rechten van de huurder minder worden. Blok heeft daar bewust op aangestuurd. Hij wil doorstroom bevorderen; en dat jongeren dus 'moven'."

Hielkema vindt de huurprijsbescherming een groter obstakel dan de huurbescherming. "Als mensen langer in hun huis blijven zitten, blijven hun huren achter. Dat is een premie op niet verhuizen."

Tijdelijk contract wordt norm
Ronald Paping, directeur van de Woonbond, is bitter over de trend dat steeds meer met tijdelijke contracten wordt gewerkt. "Huurders verliezen zo hun zekerheid dat zij een huis hebben," zegt hij. "Wat is de norm bij huurcontracten? Iedereen zegt: een vast contract. Maar de norm wordt straks een tijdelijk contract, nu verhuurders weten dat dit in heel veel gevallen is toegestaan."

Volgens Paping is sprake van een afbraakproces. "Er zijn al antikraak-contracten, studentencontracten, tijdelijke contracten voor ouderen en gehandicapten en er is dringend eigen gebruik bij de Leegstandswet. Dat breekt allemaal in op het huurrecht. Komt daar nog meer bij dan veranderen we sluipenderwijs de huurwetgeving."

http://www.parool.nl/ DOOR: TON DAMEN Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.