Opslagboxen warenhuizen voor nep-merkartikelen

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 09:46

Eigenaren van selfstoragebedrijven die criminele activiteiten toelaten in hun panden, lopen het risico te worden vervolgd voor medeplichtigheid. Daarvoor waarschuwt het Openbaar Ministerie. Het OM ziet dat een groot aantal opslagboxen wordt gebruikt voor de opslag van valse merkartikelen.

media_xll_3727597-3.jpg

Dior-parfum, Rolex-horloges of Prada-tassen. De politie en de FIOD treffen dozen met valse merkartikelen geregeld aan in selfstorage-boxen. De opslagruimtes die mensen huren om bijvoorbeeld tijdelijk hun verhuisspullen in op te slaan, blijken in enkele gevallen zelfs te worden gebruikt als een heuse showroom, compleet met kledingrekken, passpiegels en kassa's.

Recente onderzoeken naar valse merkartikelen waren voor het Openbaar Ministerie aanleiding een inventarisatie te doen. Daaruit bleek dat alleen al in relatie tot merkvervalsing de afgelopen 5 jaar het spoor zeventig keer leidde naar een selfstoragebox.

,,Opvallend vaak, was onze conclusie," zegt Edo Edens, landelijk officier van justitie Intellectuele Eigendomsfraude. ,,Daarom hebben we alle betrokken eigenaren uitgenodigd voor een gesprek."

De meeste selfstorage-eigenaren treffen al veel maatregelen om criminaliteit te weren. Maar in enkele onderzoeken bleek dat criminelen geen strobreed in de weg was gelegd. Die eigenaren maken zich strafbaar, stelt het OM.

,,We verwachten van selfstoragebedrijven dat ze weten wie hun klanten zijn, dat ze alert zijn en criminele activiteiten in hun bedrijven melden bij de politie," zegt Edens. ,,Op het moment dat zij gelegenheid geven voor het plegen van strafbare feiten, lopen ze de kans medeplichtig te zijn."

http://www.ad.nl/ Door: Koen Voskuil Foto: OM.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.