D66: 'Maak opstijgen drone bij Schiphol onmogelijk'

Gepubliceerd op 11 april 2016 om 15:53

De toenemende hype rondom het vliegen met onbemande vliegtuigjes, de zogenoemde drones, betekent een serieus gevaar voor de luchtvaart.

44a5a60e58f260a3e2e773c3f98a7234-1460368563-2.jpg

De D66-fractie uit de Haarlemmermeer, het gebied waar Schiphol ligt, pleit daarom voor het invoeren van het zogenoemde geofencing. Daarmee wordt het drones onmogelijk gemaakt op te stijgen.

Op 1 april vloog er een drone rakelings langs drie vliegtuigen vlak voordat die gingen landen op Schiphol, zo heeft de Luchtverkeersleiding Nederland bekend gemaakt.

VERBODEN
„Wij maken ons zorgen over het feit dat er met drones wordt gevlogen rond Schiphol en willen weten welke maatregelen naar aanleiding van dit incident worden genomen,” zegt Raadslid Pablo Meegdes. „Daarnaast vragen wij om betere informatie aan bewoners over de regels met het vliegen van drones rond Schiphol. Dat is namelijk gewoon verboden.” D66 is benieuwd of er meer van dit soorten incidenten met drones zijn geweest.

Ook de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) pleit voor betere voorlichting.

LUCHTRUIM GESLOTEN
Geofencing behoort tot de mogelijkheden. DIt is een softwarematige beperking die ervoor moet zorgen dat hun drones niet kunnen opstijgen in de buurt van vliegvelden. Daarnaast laat het systeem de gebruiker weten wanneer een luchtruim tijdelijk gesloten is. Dit kan bijvoorbeeld op plekken zoals in de buurt van bosbranden of tijdens grote evenementen in stadions. Gevoelige gebieden rond gevangenissen en energiecentrales kunnen ook ontoegankelijk gemaakt worden door geofencing.

Drone-piloten kunnen de functie wel tijdelijk uitschakelen en daardoor toch in sommige verboden gebieden vliegen. De voorwaarde hiervoor is dat de piloot een geverifieerd account heeft en daarbij zijn of haar creditcard gegevens, bankrekeningnummer of telefoonnummer vermeldt. Op die manier kan de eigenaar getraceerd worden wanneer zijn drone in verboden gebied aangetroffen wordt.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: Puck Roest Foto: ANP

Op de website staat een poll over huisuitzettingen. Doe mee en geef je mening !!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.