Amsterdamse straten krijgen dakboswachters

Gepubliceerd op 16 april 2016 om 10:37

De Pretoriusstraat krijgt zijn eigen boswachter, de Hoofdweg ook. Via een crowdfundingplatform gaan zij een groene binnentuin maken van de grote, grijze daken die hun uitzicht verpesten.

808f9ea4-09ae-4f6e-8178-03e3ef2c61f3-2.jpg

Voor het gemak is in de plannen alvast een picknicktafel ingetekend. En het dak van de garage in de binnentuin achter de Hoofdweg draagt warempel drie boompjes. Zover zal het vermoedelijk niet komen, maar alles beter dan die eindeloze strook bitumen waar bewoner Mara Werkman nu op uitkijkt. "Honderd huishoudens gaan voor een honderd keer beter uitzicht."

Daarvoor bestaat sinds gisteren een nieuw crowdfundingplatform. Werkman heeft daarop het initiatief genomen om op daken in de binnentuin achter haar appartement een tuin te maken. Met de crowdfundingwebsite Rooftoprevolution.nl kan ze makkelijk op zoek naar medestanders in de buurt.

Besparing
Samen kunnen ze dan bijvoorbeeld geld bijeen leggen om de eigenaar van het dak over te halen. Beplanting van het dak kan ook voor de eigenaar voordelig zijn. De dakbedekking gaat tot twee keer langer mee en ook geeft het een besparing op de stookkosten.

Maar de opbrengst is toch vooral voor de omwonenden: een mooier uitzicht, het groen vangt fijnstof af, voorkomt wateroverlast na stortbuien en dempt geluid. Verder zorgt het voor minder CO2-uitstoot en meer biodiversiteit in de stad.

Voordeel
Voor de eigenaar blijft het een investering. "Er moet natuurlijk wel een soort voordeel aan vastzitten, of dat nu financieel is of door de goodwill die hij in de buurt krijgt," zegt Werkman.

Hoe dan ook, de eigenaar van het dak waar zij op uitkijkt, is nog niet akkoord. Maar ook voor het zover is krijgt Werkman hulp via de website. Die doet namelijk niet alleen aan crowdfunding, maar ook aan crowdsourcing. Een deskundige vrijwilliger die de dakconstructie kan beoordelen, wordt opgeroepen zich te melden.

Uitzicht
"We willen het tastbaar maken," zegt Suze Gehem namens Rooftoprevolution.nl. "Hoe ga je het voordeel van een mooier uitzicht meten? Of wat het doet voor de cohesie in de buurt?" Tegelijk maakt de website in één oogopslag de kosten inzichtelijk, afhankelijk van de vraag of het dak hele bomen moet dragen of alleen met sedum wordt bekleed. Daarbij wordt meteen de subsidie meegeteld die de gemeente Amsterdam geeft voor groene daken.

Met zo'n laagdrempelig platform kan het snel gaan, denken ze bij De Groene Grachten en De Gezonde Stad, de organisaties achter de website. In Amsterdam ligt voor meer dan tweeduizend voetbalvelden aan platte daken braak. De laatste decennia zijn veel binnentuinen ten prooi gevallen aan uitbouwen, tuinhuizen en opslag. Die daken hopen ze massaal terug te brengen als nieuwe natuur. Vandaar ook dat mensen die een binnentuin in ere herstellen de eretitel dakboswachter krijgen. Gehem: "Wij geloven dat elk natuurgebied een boswachter nodig heeft."

Zo werken bewoners van de Pretoriusstraat in Oost aan een groen dak voor de supermarkt in hun binnentuin. Maar ook aan de Schinkelhavenkade, de Admiralengracht, de Leidsekruisstraat en de Westzaanstraat hebben bewoners zich aangemeld op Rooftoprevolution.nl.

http://www.telegraaf.nl/  Door: Bart van Zoelen Pen Foto: Rooftop Revolution

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.