Onderwijs negeert oproep NS: lestijden onveranderd

Gepubliceerd op 18 april 2016 om 14:09

Hogescholen en universiteiten zouden hun lestijden aan moeten passen zodat studenten niet langer de trein hoeven te bezetten tijdens spitsuren, dat is al langer een wens van NS.

b72e0bd5ec8067ef6f894388b9aeb2d1-1460960789-2.jpg

Nu blijkt dat onderwijsinstellingen in de regio west in elk geval niet van plan zijn hun lestijden aan te passen, zo blijkt uit een rondgang van Omroep West. Het aanpassen van de roosters is volgens onderwijsinstellingen praktisch onhaalbaar.

Doordat oude treinen van het spoor zijn gehaald en de nieuwe vervangende nog niet binnen zijn, heeft NS dit jaar te maken met een tekort aan materieel. Het gevolg? Overvolle treinen, vooral tijdens de spits. Daarom riep NS-topman Roger van Boxtel hogescholen en universiteiten op om hun lestijden te spreiden. Volgen de studenten later op de ochtend en ’s avonds colleges, dan zouden studenten die met de trein naar college komen meer verspreid over de dag reizen en zou de drukte tijdens de spits afnemen.

COMPLEX
Met ingang van komend collegejaar zouden de nieuwe lesroosters moeten worden ingevoerd, maar de meeste onderwijsinstellingen leggen de wens van NS naast zich neer. Het is volgens hen te complex om de roosters om te gooien.

De Universiteit Leiden noemt de aanpassing „technisch gezien hels”, omdat het grote gevolgen heeft voor de planning van een grote groep mensen. Ook de hogeschool in de stad, TU Delft en Hogeschool Inholland zijn niet van plan iets met de oproep te doen.

THUISWERKEN
Eric Trinthamer, woordvoerder van NS, vindt het jammer dat het onderwijs niet mee wil werken. „Elke dag gaan er 7 miljoen mensen min of meer tegelijk op pad, en dat worden er alleen maar meer”, zegt hij tegen Omroep West. ,,Daar moet je als samenleving wat mee. Oplossingen zijn bijvoorbeeld het spreiden van hoorcolleges en het aanbieden van meer online onderwijs.”

Studenten zijn goed voor een kwart van alle ‘gereisde kilometers’ van NS, maar Trinthamer geeft toe dat het probleem niet alleen door het onderwijs komt. NS vraagt ook ministeries en grote bedrijven om een ‘kleine bijdrage’, bijvoorbeeld door thuiswerken te stimuleren.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: Carolien Tsao Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.