Weer meer Nederlanders onterecht achter de tralies

Gepubliceerd op 18 april 2016 om 14:37

In twee jaar tijd is het aantal Nederlanders dat onterecht achter de tralies verdween en daarvoor een schadevergoeding kreeg bijna verdubbeld

7edbc7378849162a3023e39fea9b3503-1460907768.jpg

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2015 bijna 18.000 schadevergoedingen toegekend aan onschuldige ex-verdachten. Dat waren er in 2013 nog maar 10.000.

ONSCHULDIG ACHTER TRALIES
Volgens strafrechtadvocaten worden in Nederland verdachten veel te snel vastgezet. Voor rechters is het toekennen van voorarrest bijna een automatisme geworden, zo luidt de kritiek.

Zonder veroordeling, soms zelfs nog zonder aanklacht, in de cel worden gesmeten. Het gebeurt in Nederland heel erg vaak. Het aandeel verdachten in voorarrest is in Nederland het hoogst van heel Europa. Er zitten bijna net zoveel mensen in voorlopige hechtenis als daadwerkelijk veroordeelden in de gevangenis.

VANZELFSPREKEND
Volgens strafrechtadvocaten worden in Nederland verdachten veel te snel vastgezet. Voor rechters is het toekennen van voorarrest bijna een automatisme geworden, zo luidt de kritiek.

Een kritiek die gedeeld wordt door jurist Ybo Buruma, lid van de Hoge Raad. Hij waarschuwde in 2013 al dat rechters opvallend gemakkelijk iemand laten opsluiten. „We kunnen spreken van een diep gewortelde gewoonte, bijna een vanzelfsprekendheid. En dat is precies wat vrijheidsbeneming niet mag zijn.”

Daarmee lopen ook onschuldige mensen nogal eens de kans om in de cel te belanden. Als een ex-verdachte in een huis van bewaring of politiecel heeft gezeten kan hij of zij onterecht gemaakt kosten terugvragen. Ook kan er geld voor het vastzitten zelf worden gevraagd.

En dat gebeurt dus steeds vaker. Niet alleen wordt er vaker een vergoeding geëist, het aandeel dat door de rechter wordt toegekend stijgt ook.

27 MILJOEN EURO
Het enige wat niet toenam was het bedrag dat onterecht vastgezette verdachten kregen. Hoewel er meer vergoedingen betaald moesten worden, daalde het totale bedrag zelfs iets ten opzichte van 2014. In totaal werd er zo’n 27 miljoen euro uitgegeven aan het compenseren van onterecht vastgehouden ex-verdachten.


http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: Rens Oving Foto:ANP/ Metro

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.