Kort geding tegen Staat om referendumwet

Gepubliceerd op 21 april 2016 om 10:59

DEN HAAG - Het besluit van de Tweede Kamer om door te onderhandelen over het Oekraïne-verdrag is volgens het Forum voor Democratie in strijd met de referendumwet. De stichting spant daarom een kort geding aan tegen de Staat.

Dat kondigde voorzitter Thierry Baudet woensdag aan in EenVandaag.

In de wet staat dat het kabinet na een referendum ’zo spoedig mogelijk’ met een wetsvoorstel moet komen om duidelijk te maken of de uitslag wel of niet wordt gevolgd. Dat is volgens Baudet niet gebeurd.

Een motie van bijna de voltallige oppositie om het samenwerkingsakkoord van tafel te vegen, haalde het dinsdag niet. De oppositie vroeg het kabinet zo spoedig mogelijk de wet in te trekken die het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne goedkeurt. Er stemden 75 Kamerleden tegen de motie en 71 voor.

Het kabinet wil nu pas over ruim twee maanden zeggen hoe het precies verder wil met het 'nee' van de kiezers.

Op 6 april werd het verdrag tijdens een raadgevend referendum verworpen. Iets meer dan 61 procent van de kiezers zag niets in het akkoord.

Waneer het kort geding dient is nog niet bekend. Er is een crowdfundingactie opgezet om geld op te halen.

Forum voor Democratie was eenn van de initiatiefnemers van het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

http://www.telegraaf.nl/  Door: redactie Telegraaf Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.