Handel domineert kort bezoek Widodo

Gepubliceerd op 22 april 2016 om 10:34

Voor het eerst in zestien jaar bezoekt een staatshoofd van Indonesië ons land. De banden tussen Nederland en Indonesië worden de laatste jaren gedomineerd door handelsbelangen. Dat is ook terug te zien in het eendaagse programma van president Joko Widodo.

45291681-2.jpgHij begint vrijdag op het Catshuis met een werkontbijt met premier Mark Rutte en een aantal kabinetsleden. Hier komen naast economische samenwerking ook zaken als terrorismebestrijding en versterking van de rechtsstaat in de voormalige kolonie aan de orde.

Daarna gaat Widodo naar Rotterdam voor een bezoek aan de Tweede Maasvlakte. Later op de dag heeft hij in Den Haag een ontmoeting met het Nederlandse bedrijfsleven. Ten slotte volgt een audiëntie bij koning Willem-Alexander en een gesprek met koningin Máxima over microfinanciering.

Widodo kwam donderdag aan het begin van de avond aan in ons land; het officiële programma is vrijdag.

FNV
Vakbond FNV vindt dat premier Mark Rutte de slechte situatie van Indonesische werknemers op de agenda moet zetten. ,,Zeker nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, kan hij niet anders dan dit probleem aankaarten'', aldus FNV-voorzitter Ton Heerts.

De rechten van werknemers in Indonesië zijn volgens de FNV alleen maar verder ingeperkt sinds het aantreden van president Joko Widodo. Zo heeft zijn regering een wet aangenomen waardoor de vakbonden niet meer zelf over een minimumloon kunnen onderhandelen.

,,Ondanks alle beloftes in verkiezingstijd heeft Widodo sinds hij president is de situatie van werknemers in zijn land alleen maar verslechterd'', aldus Heerts. ,,Een ander voorbeeld is de zogenoemde Vitality Act, waarbij bedrijven een speciale status krijgen. Daardoor mogen vakbonden geen actie meer voeren binnen dat bedrijf.'' Volgende maand gaat Heerts op zijn beurt naar Indonesië op uitnodiging van de vakcentrale KSPI.

http://www.telegraaf.nl/  Door: redactie Telegraaf Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.