Relatie met Turkije verder onder druk, spierballentaal blijft uit

Gepubliceerd op 25 april 2016 om 08:42

De arrestatie van columniste Ebru Umar zet de relatie met Turkije verder onder druk. "Bang voor Turken" en "Erdogan heeft onze leiders in zijn macht", koppen De Telegraaf en het AD deze ochtend.

480x270-182.jpgVolgens De Telegraaf buigt Nederland voor "de nieuwste aanval van Turkije op Europese democratische vrijheden".

Umar werd zaterdagavond opgepakt omdat ze via Twitter de Turkse president Erdogan zou hebben beledigd. Gisteren werd ze weer vrijgelaten, maar ze mag het land nog niet uit.

Er is de afgelopen dagen intensief diplomatiek contact geweest tussen Turkije en Nederland. Toch bleef echte spierballentaal uit. Dat komt door de lastige relatie die Nederland met Turkije heeft, zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Turkije is in economisch opzicht een belangrijk land, en ook door de vluchtelingendeal die de EU met de Turken sloot. Een EU waar Nederland voorzitter van is."

De kwestie rond columniste Ebru Umar zet de relatie tussen Turkije en Nederland voor de tweede keer in een week op scherp. Donderdag riep het Turkse consulaat Turken in Nederland op om beledigingen van Turken, Turkije en de Turkse president Erdogan te melden. Later liet het consulaat weten dat het om een fout geïnterpreteerde brief ging.

Het kabinet veroordeelt dat allemaal wel, zegt Vullings, maar toch zullen premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken niet snel voor felle taal kiezen. "Het helpt niet om de relatie verder op scherp te zetten, zegt het kabinet. Er wordt wel gezegd: hier zijn wij niet van gediend. Maar de straattaal die Erdogan soms uitslaat, zal je van Nederlandse zijde niet horen."

Op de achtergrond is het kabinet wel druk geweest met de arrestatie van Umar, legt Vullings uit. "Er is een soort tweesporenbeleid gevoerd." Zo heeft Koenders met zijn Turkse ambtsgenoot gebeld, en is er geholpen met juridische bijstand. "Zo heeft Nederland geholpen met het uitzoeken van een advocaat en het bepalen van een strategie."

Correspondent Lucas Waagmeester was niet verbaasd over de arrestatie, zei hij gisteravond in Nieuwsuur. "Wij leren nu deze grilligheid van de Turkse overheid kennen, maar voor de Turken is dit inmiddels oude koek." Volgens hem spelen er op dit moment zo'n tweeduizend rechtszaken over het beledigen van de president.

Hij spreekt van een trend. "Eigenlijk sinds de vluchtelingendeal met Turkije zie je dat het land veel agressiever op buitenlanders is gaan inzetten. Die liggen onder een vergrootglas."

http://nos.nl/  Redactie NOS Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.