PvdA wil verbod op het opvoeren van scooters

Gepubliceerd op 25 april 2016 om 09:34

Het opvoeren van scooters door dealers moet strafbaar worden, vindt de PvdA.
De partij zegt na een eigen onderzoek dat drie op de vier scooterdealers die bij de branchevereniging Bovag zijn aangesloten, nog altijd bereid zijn om tegen de afspraken in een scooter op te voeren.

480x2701-60.jpgVolgens PvdA-Kamerlid Hoogland is in grote steden als Amsterdam meer dan 80 procent van de scooters opgevoerd, waardoor ze veel harder kunnen dan de toegestane 25 kilometer per uur. "Met hoge snelheid razen ze over het fietspad langs kinderen en ouderen, met ernstige ongelukken tot gevolg."

De PvdA belde de laatste tijd met 96 willekeurig gekozen dealers om te vragen of ze een scooter wilden opvoeren. "74 procent zei meteen ja", zegt Hoogland. "Slechts 18 procent weigerde."

Opvoersetjes

Brancheorganisatie Bovag ondertekende in 2004 het 'Akkoord Zelfregulering Bromfietsen inclusief Reclamecode'. Daarmee beloofden de dealers dat ze geen bromvoertuigen meer zouden opvoeren, de klanten actief zouden informeren over de wetgeving en verder geen reclame te maken voor opvoersetjes.

Volgens de PvdA heeft dat niet geholpen, al zei een woordvoerder van de Bovag in december nog in het tv-programma EenVandaag dat leden die zich schuldig maken aan opvoeren, geroyeerd zouden worden.

In een reactie op het PvdA-onderzoek heeft de Bovag zijn leden nogmaals opgeroepen om geen scooters op te voeren, meldt de brancheorganisatie.

Om problemen met opgevoerde brom- en snorfietsen te voorkomen, zou er volgens de Bovag een APK-keuring moeten komen voor dit soort voertuigen. Ook moeten ze sneller in beslag worden genomen, zegt de Bovag. "De vraag naar opvoeren moet op deze manier opdrogen."

http://nos.nl/  Redactie NOS Foto: MICHIEL WIJNBERGH / HH

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.