Britse politie schuldig aan Hillsboroughramp in 1989

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 14:26

De Britse politie is schuldig geweest aan de Hillsboroughramp in 1989, waarbij 96 fans van voetbalclub Liverpool door verdrukking om het leven kwamen. Een Britse jury heeft dinsdag bepaald dat de supporters door nalatig politieoptreden zijn gedood. De politie maakte het destijds mogelijk dat tweeduizend man te veel de tribune konden betreden.

 
f6757a15-92fe-42bb-aa94-ba954fc36e1f-3.jpg
 
De jury concludeerde dat de autoriteiten grote fouten hebben begaan rondom de FA Cup-wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest, die in 1989 werd gespeeld in het toenmalige stadion van Sheffield Wednesfield. Daarmee heeft de politie de ramp mogelijk gemaakt. Op de vraag of het gedrag van Liverpool-supporters heeft bijgedragen aan de gevaarlijke situatie, antwoordde de jury ontkennend.

Gedurende twee jaar heeft een negenkoppige jury zich gebogen over de schuldvraag. Over het grote deel van de vragenlijst die hen is voorgelegd bleken de juryleden eerder unaniem eensgezind, maar over één vraag bleven de leden verdeeld. Daarop gaf de rechter goedkeuring voor een besluit van 7 tegenover 2, of 8 tegenover 1.

De vraag waarover de jury niet unaniem overeenstemming vond, betrof de schuldvraag. Zou de jury instemmen met 'een onrechtmatige dood' van 96 supporters, dan zou dat inherent betekenen dat politiechef David Duckenfield 'verantwoordelijk was voor doodslag door zware nalatigheid'.

Verdrukking

Bij de Hillsboroughramp in 1989 kwamen 96 Liverpool-supporters om het leven. In het voormalig stadion van Sheffield Wednesday werden fans verdrukt in de massa, nadat honderden supporters van buiten het stadion zich op de tribune voegden. Door de verdrukking stikten tientallen fans, andere klommen in paniek over de hekken die de tribune scheidden van het veld.

Duckenfield speelde bij de ramp een cruciale rol. Vanwege de drukte bij ingangspoortjes naar de tribune gaf de politiechef de opdracht om een grote uitgang te openen, zodat tweeduizend man van buiten vlug het stadion in konden. Achteraan merkten de supporters niets van de grote verdrukking tegen het hek die vooraan de tribune plaatsvond.

Dat de Liverpool-fans volgens de jury geen blaam treft, is een belangrijke overwinning voor betrokkenen en nabestaanden. Meteen na de ramp had de politie de fans de schuld gegeven, enthousiast overgenomen door de regering-Thatcher en door The Sun. Onder de kop 'The Truth' schreef het tabloid de vreselijkste dingen over de Liverpool-fans, dat ze stomdronken waren, zelfs dat ze zich bezondigden aan lijkenpikkerij. In 2014 kwam het dagblad terug op die beschuldigingen.

Voor de juryuitspraak had zich dinsdag een groot groep belangstellenden verzameld bij de rechtszaal. Na de bekendmaking van het vonnis zongen aanwezigen You'll never walk alone, het lijflied van de club Liverpool. De zaak-Hillsborough is de langst lopende rechtszaak met een jury in de geschiedenis van het Britse strafrecht.

Door: Redactie VK Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.