Douane voerde eigen regels niet uit

Gepubliceerd op 29 april 2016 om 12:04

Douanier Gerrit G. kon volgens strafdossier jarenlang ongecontroleerd zijn gang gaan en daardoor drugstransporten doorlaten

De van corruptie verdachte douanier Gerrit G. kon vanwege personeelsgebrek bij de douane in de Rotterdamse haven jarenlang ongecontroleerd zijn gang gaan.

Dat blijkt uit stukken in het strafdossier over de verdachte douanier dat in het bezit is van NRC.

Gerrit G. werkte bij de afdeling ‘pre-arrival’ waar op grond van risicoprofielen wordt bepaald welke containers moeten worden geïnspecteerd. Volgens in 2000 gemaakte afspraken moet deze selectie altijd door een collega worden gecontroleerd.

Deze procedure wordt na de invoering van nieuwe Europese regels over „safety en security” in 2011 niet meer nageleefd. Dat is „praktisch niet meer haalbaar”, vertelde teamleider Geert Scheringa eind mei 2015 in een verhoor. „Vanaf dat moment moesten wij ook op, zeg maar, ‘bommen en granaten’ gaan controleren.”

Scheringa vertelde ook dat hij zijn bazen op de hoogte heeft gesteld van dit probleem. Ook de afdeling automatisering en het landelijk kantoor van de douane heeft Scheringa geïnformeerd.

De Douane wil niet reageren omdat er een onderzoek loopt bij het OM, zo meldt een woordvoerder. Het is ook niet duidelijk of de problemen zijn opgelost. „Wij doen nooit uitlatingen over de procedures bij de douane. Dat is strategisch te gevoelig.”
 
Door: Jan Meeus/ Redactie: NRC / Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.